Leder

Aftenposten mener|Listhaug forsøpler debatten

 • Dagens lederartikkel

Sylvi Listhaug har ikke styrket sine muligheter til å bli statsråd igjen. Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Hallvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier de ikke skam?»

Det var stortingsrepresentant Sylvi Listhaug som onsdag la ut denne Facebook-meldingen, og det er fristende å sende meldingens siste setning i retur til Listhaug selv: Eier hun ikke skam?

Sylvi Listhaug var eldrebyråd i Oslo i fem år, fra 2006 til 2011, uten der å vinne ry for ekstraordinær handlekraft. Hun opplevde hvilken krevende og møysommelig jobb det er å forbedre helse- og omsorgstjenestene.

Rommene var uten bad

Eneromsreformen for sykehjem ble vedtatt med et bredt flertall av Stortinget i 1997. De statlige tilskuddene var store, men likevel var det en krevende jobb for kommunene å nå målet om eget rom til alle. I 2009, midtveis i sin tid som byråd, fremmet Listhaug en sykehjemsbehovsplan der det ble stilt opp som norm at enerommene også skulle ha eget bad.

St. Hallvardshjemmet i Gamlebyen hadde 60 plasser og ble godt drevet av Kirkens Bymisjon. Men bygningsmassen var gammel, rommene var uten dusj og toalett og tilfredsstilte ikke standarden som eksbyråd Listhaug hadde vært med å fastsette.

Ble flyttet, ikke kastet ut

Dét var årsaken til avviklingen av hjemmet i mars i fjor. Beboerne ble ikke kastet ut, men flyttet til hjem med høyere standard. Noen plan om at bygningen senere skulle brukes til innlosjering av romfolk, forelå ikke. Hastetiltaket kom da vinteren ble farlig kald for de hjemløse i Oslos gater. 70 prosent av regningen for dette overnattingstilbudet ble betalt av Justisdepartementet, ledet av Sylvi Listhaug til hennes avgang derfra i mars.

Listhaug må vite alt dette, men legger likevel altså ut en villedende Facebook-melding som fredag ettermiddag var blitt delt 1353 ganger og kommentert med støtteerklæringer fra mennesker som ikke har orientert seg om sakens innhold. Det er slik man effektivt forsøpler en politisk debatt.

Håpløst mistillitsforslag

Og i bystyret velger Frps gruppeleder Carl I. Hagen å fremme mistillit til hele det rødgrønne byrådet på en mer generell påstand om at private sykehjem systematisk stenges og tilbudene til de eldre svekkes. Det er et mistillitsforslag som Frp blir stående alene om.

«Når jeg nå går, lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget», sa Sylvi Listhaug i sin oppbruddstale som justisminister. Det løftet har hun holdt, men ikke på veldig imponerende vis.

 • Byrådet besluttet i 2016 å avvikle 120 sykehjemsplasser, hvorav 60 på St. Hallvardshjemmet.
 1. Les også

  Forfører Listhaugs metode | Harald Stanghelle

 2. Les også

  Sylvi Listhaug taus om anklager om løgn

Les mer om

 1. Politikk
 2. Sylvi Listhaug
 3. Oslo

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Sylvi Listhaug aksepterer ikke refsen fra Solberg

 2. NORGE

  – Ingenting av det jeg har sagt, er feil

 3. KOMMENTAR

  «Sylvi Listhaug vet at hun bløffer. Hvorfor gjør hun det da? Det er det gode grunner til.»

 4. DEBATT

  Carl I. Hagen ut mot kritikerne: Listhaug feilaktig angrepet, igjen!

 5. POLITIKK

  Erna Solberg om Listhaug-utspill: – Bidrar ikke til det debattklimaet jeg ønsker

 6. POLITIKK

  Bollestad taus om egen Listhaug-reaksjon