Leder

Aftenposten mener: Fornuftig av Merkel å utfordre Erdogan

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
En tyrkisk stridsvogn kjører inn i Afrin-provinsen i Syria.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken ble det kjent at Tyskland fryser samtalene med Tyrkia om våpensalg, melder nyhetsbyrået NTB. Årsaken er Tyrkias offensiv mot YPG-militsen (Folkets forsvarsenheter), en i hovedsak kurdisk milits som holder til i Syria.

Konflikten mellom Tyrkia og kurderne har vært en kompliserende faktor i Syria-krigen. Den islamske stat (IS) har vært en felles fiende for begge parter, og YPG-militsen har vært særlig effektiv i nedkjempelsen av IS. Hvor involvert tyrkerne egentlig har vært i krigen, er imidlertid omstridt. Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er blitt beskyldt for å bruke krigen som et skalkeskjul for å bombe kurdiske styrker i Syria.

Når Tyskland nå velger å sette samtalene om våpensalg til Tyrkia i bero, er det fordi landet ikke ønsker å bidra til å høyne konfliktnivået mellom tyrkerne og kurderne.

– Det er åpenbart for den tyske regjeringen at vi ikke kan sende våpen til områder der spenningen er høy, og det vil vi heller ikke gjøre, sier Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel.

Det er en fornuftig beslutning. Tyskerne har fått kritikk etter at det ble kjent at tyrkiske styrker har brukt tyskproduserte Leopard-stridsvogner i angrepet på YPG-militsen nordvest i Syria. Landet vil derfor ikke diskutere videre salg av våpen til Tyrkia før en ny regjering har tiltrådt i Berlin. Forhandlingene avsluttes trolig tidligst i mars.

Gabriel opplyser også at tyskerne samarbeider med Frankrike for å forhindre ytterligere eskalering av konflikten mellom Tyrkia og kurderne.

Tidligere denne uken hevdet militærledelsen i Ankara at tyrkiske styrker og deres allierte hadde «nøytralisert» 250 kurdiske militsmedlemmer samt medlemmer av IS under offensiven Tyrkia innledet forrige helg. Begrepet «nøytralisert» blir i denne sammenheng som regel brukt i betydningen «drept» av tyrkiske myndigheter. YPG-militsen har ikke bekreftet hvor mange som er blitt drept.

Tyrkias kamp mot kurdisk separatisme på eget territorium er én sak, bombing i andre land en annen. Det er derfor fornuftig at Tyskland nå innstiller videre samtaler med Tyrkia om våpensalg.

Tyrkia er et nøkkelland i samarbeidet om flyktningsituasjonen i Europa. Landet er også en viktig alliert i NATO. Både menneskerettssituasjonen i Tyrkia og konflikten med kurderne gjør Erdogan til en stadig vanskeligere samarbeidspartner. Det er viktig å gi ham motstand.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Leder
  3. Syriakrigen
  4. Tyrkia
  5. Tyskland
  6. Recep Tayyip Erdogan