Leder

Aftenposten mener: Europas sikkerhet er ingen selvfølge

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Mye går bra i NATO, men generalsekretær Jens Stoltenberg bør ikke undervurdere farene som kan true.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er ikke nødvendig å rope alarm om NATO, men heller ingen grunn til å overse faktorene som belaster samarbeidet.

Da generalsekretær Jens Stoltenberg talte til den sikkerhetspolitiske konferansen i München fredag, sa han at NATO er “den mektigste, mest effektive og mest pålitelige alliansen verden har sett”.

Slike forsikringer kan av og til komme av usikkerhet.

Stoltenberg fortsatte med EUs stadig sterkere forsvarssamarbeid, et av hovedtemaene i München.

Han påpekte først at EU slik kunne styrke den europeiske delen av NATO, men gikk raskt over til det han ser som risikabelt, nemlig at det transatlantiske samarbeidet kan svekkes, at EU kan duplisere NATOs ressurser og at europeiske NATO-land utenfor EU kan bli marginalisert.

Norge tilhører den siste kategorien, noe som med rette bekymrer Regjeringen.

Spørsmålet Trump

Den viktigste grunnen til at EU har fått en viss tyngde i sitt forsvarssamarbeid, er usikkerheten Donald Trump skaper.

Ingen vet hvor mye NATOs sikkerhetsgaranti er verdt før den settes på prøve, for eksempel ved at det oppstår en Ukraina-lignende “situasjon” i et NATO-land. Vil USA da virkelig komme til unnsetning?

Stoltenberg og andre vil svare ved å vise til NATOs nye roterende styrke på 4000 soldater i Baltikum og Polen. Dessuten har USA det siste året både forsikret om at landet står ved forpliktelser og økt sine militære bidrag.

Krise USA-Tyrkia

Alt dette er så visst viktig, men Europa kan neppe føle seg helt trygg på Trump, noe blant andre Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel ga forsiktig uttrykk for i München.

Tyrkias angrep på de USA-støttede kurderne i Syria belaster også. Saken har skapt krise i forholdet mellom USA og Tyrkia, begge viktige medlemmer av NATO.

Stoltenberg tok ikke opp temaet, men ble spurt etterpå. Da svarte han at USA og Tyrkia må løse konflikten. Den tyske politikeren Claudia Roth (Die Grünen) tok ordet og sa at situasjonen undergraver NATOs troverdighet, noe Stoltenberg naturligvis ikke bekreftet.

Les også

EUs militære ambisjoner trappes kraftig opp. Norsk industri frykter de kan bli stengt ute.

Nytt rustningskappløp?

En tredje belastning for NATO er det vanskelige forholdet til Russland, som kan lede til et nytt rustningskappløp.

Situasjonen i Ukraina forblir uavklart og farlig. Russerne opptrer generelt aggressivt, blant annet i militærøvelser. I sin tale i München pekte Stoltenberg også på at USA mener Russland bryter INF-avtalen fra 1987 ved å utvikle og teste en ny bakkebasert mellomdistanserakett som kan bære atomvåpen.

USA planlegger noe lignende, som en reaksjon. Et nytt atomkappløp er ikke hva verden trenger, heller ikke NATO.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. EU
  3. USA
  4. Russland
  5. Nato