Leder

Aftenposten mener: Endelig får vikingskipene en trygg havn

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Knapt en uke etter at en samlet borgerlig side i Oslo var ute og krevde penger til det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy, lå sannelig pengene på bordet.

Denne hendige budsjettlekkasjen var heller ingen ulempe å offentliggjøre rett for valget. «Dette er en stor og viktig dag for landet vårt», proklamerte Iselin Nybø (V), minister for forskning og høyere utdanning.

Nå er det ikke sikkert at denne startbevilgningen på 35 millioner flytter de store velgermasser. Men det er like fullt svært gledelig at regjeringen har funnet penger til å realisere prosjektet som skal hindre at vikingskipene Gokstad, Oseberg og Tune smuldrer opp. Ingen bør nemlig betvile at tilstanden er kritisk for disse sentrale gjenstandene i Norges del av verdensarven.

Dagens oppstøtting av skipene er skjør og gjør skipene sårbare for vibrasjoner og støy. Kun en flytting til et annet støttesystem vil kunne sørge for at skipene konserveres tilfredsstillende. Det er dette som er hovedformålet for det nye museet. Helt siden det ble klart at skipene ikke ville tåle flytting inn til Bjørvika i 2012, har et nytt hus på Bygdøy vært den eneste aktuelle løsningen.

I tillegg kan et allerede populært museum nå bli en enda større attraksjon. Rent arkitektonisk ser nybygget fra AART Architects ut til å bli stående i en særdeles vellykket kontrast til Arnstein Arnebergs «korskirke» fra 1916.

Utstillingsarealene vil tredobles, og forskningsarbeidet vil få bedre kår og bli mer tilgjengelig for publikum. Fascinasjonen for vikingtiden er sterk og vedvarende i populærkulturen. Det meste ligger altså til rette for at Vikingtidsmuseet skal bli en stor suksess.

Aller viktigst er det at skipene endelig får en trygg havn. Det har nesten vært flaut å tenke på at det har vært usikkert om nødvendige bevilgninger kommer på plass. Nå kan kulturinteresserte nordmenn kan leve i forvisning om at nasjonen tross alt er i stand til å forvalte arkeologiske skatter på en tilfredsstillende måte.

Regjeringen skal ha ros for beslutningen, samtidig som det er greit å minne om at prosjektet ikke er blitt prioritert hverken i fjorårets statsbudsjett eller ved revidert budsjett i mai. Det var med andre ord på høy tid å få vikingpolitiske prioriteringer høyt opp på dagsordenen.

Les hele saken med abonnement