Aftenposten mener: Krypingen for Kina gir resultater

En av Kinas fremste politikere, Li Zhanshu, mener Erna Solberg har strukket seg langt for å blidgjøre hans land. Det har han rett i.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Ukens besøk av en kinesisk delegasjon med Folkekongressens leder Li Zhanshu i spissen synes å være en bekreftelse av at forholdet mellom Norge og Kina er normalisert.

Dette er å forstå som at norske myndigheter har krøpet lenge nok for å reparere skaden Nobelkomiteen gjorde, da Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

At Norges regjering ikke hadde noe med tildelingen å gjøre, er en detalj som aldri har interessert det kinesiske regimet.

At Nobelkomiteen hadde all grunn til å hedre en dissident som har stått opp mot den brutale undertrykkelsen i landet, interesserte regimet enda mindre.

Veien ut av den såkalte fryseboksen har gått via en skammelig behandling av Dalai Lama. Da tibetanernes åndelige leder i 2014 besøkte Oslo, fikk han ikke møte noen i regjeringen. Han fikk heller ikke møte stortingspresidenten. En slik behandling av en tidligere vinner av Nobels fredspris er høyst uvanlig.

Årsaken ble klargjort av daværende utenriksminister Børge Brende (H) i et svar til stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV): «Norge må være realistisk i sin utenrikspolitikk og legge Norges langsiktige interesser til grunn, deriblant viktigheten av å normalisere forholdet til Kina.»

Nevnte ikke samhandelen

Brende vektla mulighetene for å spille en rolle i freds- og forsoningsprosesser, samt å sette menneskerettighetsspørsmål på dagsordenen.

Han nevnte ikke det langt mer nærliggende hensynet til Norges lukrative samhandel.

Ingenting tyder heller på at norske myndigheter vil sette menneskerettigheter i Kina på noen dagsorden i overskuelig fremtid.

Les også

Kritiske demonstranter måtte stå i bakgrunnen under besøk fra Kina

Løfte om å krype videre

I 2016 undertegnet regjeringen en erklæring om at Norge «tillegger Kinas kjerneinteresser og sentrale bekymringer høy verdi, ikke vil støtte noen forsøk på å undergrave dem, og vil gjøre sitt beste for å unngå skader på forholdet landene imellom i fremtiden».

I anledning denne ukens hendelse, fikk den så langt ukjente gruppen «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce» kapre en demonstrasjonstillatelse foran Stortinget, lenge før besøket overhodet var kjent. Gruppens talsperson bekreftet overfor NRK at dette skjedde etter at Kinas ambassade i Oslo hadde gitt et hint.

Premie: Frihandelsavtale?

Dermed ble Amnesty Norge og andre menneskerettighetsorganisasjoner henvist til Spikersuppa og bakre del av Eidsvolds plass.

Det siste kan regjeringen antagelig ikke lastes for, men i sum fremsto det som vel fortjent da det kinesiske diktaturets høye representant på norgestur torsdag roste statsminister Erna Solberg for å ha «strukket seg langt». Belønningen kan bli en frihandelsavtale.