Leder

Aftenposten mener: Askøy-skandalen må være en vekker

 • Dagens lederartikkel
  Dagens lederartikkel

Inngangen til Øvre Kleppe høydebasseng, der smitten antas å stamme fra. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Drikkevannsforurensingen på Askøy i Hordaland tar liv. En 72 år gammel kvinne med alvorlig grunnlidelse døde torsdag. Det antas å være en sammenheng mellom en ett år gammelt gutts dødsfall i forrige uke og tarmbakteriene som nå er konstatert i drikkevannet på øya. Nesten 70 personer har vært innlagt på sykehus.

Epidemien på Askøy er altså minst like dødelig som det verdenskjente giardia-utbruddet i Bergen i 2004, som kostet en tobarnsmor livet.

Fortsatt er det uklart nøyaktig hvordan forurensingen har oppstått. Men uansett har Askøy kommune forsømt sitt ansvar ved ikke å oppgradere vannforsyningen. Det gamle høydebassenget, der smitten etter all sannsynlighet kommer fra, holder ikke mål etter dagens standarder. Behovet for en ny kilde er erkjent for lenge siden, og de hyppige kokevarslene har demonstrert problemene. Likevel er planer om ny vannforsyning blitt utsatt og nedprioritert i flere perioder.

Spørsmålet er hvor enestående dette er for Askøy. Mange kommuner mangler god beredskap for vannforsyning.

Det gjelder for eksempel Oslo, som nå har fått frist på seg til 2028 på å skaffe en fullgod reserveløsning til Maridalsvannet som drikkevannskilde. Også i hovedstaden har slike løsninger vært utredet i flere tiår uten at mye har skjedd.

Fra kommunepolitikeres ståsted er det fristende å utsette store investeringer av denne typen. I tillegg til at slike prosjekter er kostbare og ikke gir særlig velgergevinst, er sannsynligheten for at noe skal skje akkurat i din kommune, lav. Men nettopp dette tankesettet er med på å legge til rette for utbrudd som på Askøy.

Mattilsynet uttrykker bekymring for at mange kommuner har gamle ledningsnett, utilstrekkelige reserveløsninger og for trege prosesser når ny infrastruktur skal på plass. Varskoet må tas alvorlig, og det er å håpe at diverse rikspolitiske utspill følges opp av handling også når Askøy-epidemien har roet seg.

For svikt i de basale kommunale tjenestene – som vann, avløp og renovasjon – kan beviselig få fatale konsekvenser.

Om noe godt kan komme ut av skandalen på Askøy, må det være at vannforsyningen i landets kommuner havner høyere opp på agendaen.

Les mer om

 1. Beredskap
 2. Mattilsynet
 3. Vann og avløp

Relevante artikler

 1. NORGE

  Varaordføreren i Askøy tror flere vil bli syke – kommunen har ikke kontroll

 2. NORGE

  Ettåring døde på Askøy. Kommunen mistenker smitte fra vannverket.

 3. NORGE

  Haukeland universitetssjukehus: – Bakteriene kommer fra samme kilde

 4. NORGE

  17 personer ligger fortsatt på Haukeland med mageinfeksjon

 5. NORGE

  Listhaug: – Kommunene har ansvaret for å sikre befolkningen trygt vann

 6. NORGE

  FHI-advarsel: Kan komme ny koronabølge til høsten