Leder

Ebolaepidemi krever internasjonal innsats

 • Aftenposten Redaksjon

Den amerikanske legen Kent Brantly (t.h.) ble selv smittet da han behandlet ebolasyke i Liberias hovedstad Monrovia. Reuters/Samaritan's Purse

Epidemien i Vest-Afrika er ute av kontroll, men ingen grunn til panikk og fordomsfulle mottiltak i vår del av verden.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Et hardt rammet kontinent har siden februar måttet håndtere en ny krise. Nå er ebolaepidemien i Vest-Afrika ute av kontroll, og WHO oppretter på onsdag en krisegruppe. Over 700 menneskeliv er hittil gått tapt, og vel 1300 mennesker er registrert smittet. Det finnes ingen medisin mot sykdommen, som spres via et virus gjennom kontakt med blod og andre kroppsvæsker.

Under et toppmøte i Guineas hovedstad Conakry fredag advarte WHOs generaldirektør Margaret Chan om katastrofale konsekvenser målt i tapte liv, samfunnsøkonomisk utvikling og økt risiko for spredning til andre land. En handlingsplan som vil koste vel 600 millioner kroner ble vedtatt, men er foreløpig langt fra fullfinansiert.

Norge har vedtatt å bidra med 10 millioner kroner til WHO, samt fem nye millioner til Leger Uten Grenser. Flere norske helse— og hjelpearbeidere har meldt seg til frivillig innsats.

DE TRE RAMMEDE landene Liberia, Guinea og Sierre Leone er tidligere kritisert for å ha ignorert advarsler fra internasjonale hjelpeorganisasjoner og for å ha kommet altfor sent i gang med tiltak mot ytterligere spredning av viruset. Men nå har alvoret gått opp for landets ledere, og vidtgående virkemidler er tatt i bruk.

Unntakstilstand er erklært i Liberia og Sierra Leone, og sikkerhetsstyrker er satt inn for å isolere landsbyer som har hatt utbrudd. Skoler og enkelte grenseområder er stengt, fotballkamper avlyst og offentlig ansatte er permittert. Landets ledere har avlyst en reise til Washington denne uken for å delta i et Afrika-toppmøte med president Obama.

Men utbruddet av ebola, som er det verste som hittil er registrert, har skapt stor frykt både blant den vanlige lokalbefolkningen og de rammede landenes helsepersonell. Rykter om at det er utlendinger som har brakt med seg viruset, har ført til trusler mot internasjonale hjelpearbeidere. Flere nasjonale og internasjonale helsearbeidere er smittet, og smittefrykt blant lokale helsearbeidere har ført til at enkelte har holdt seg borte fra arbeid slik at sykehus har måttet stenge.

DETTE ER ILLE, men forståelig. Langt verre og mer kynisk er uttalelsene fra den amerikanske multimilliardæren Donald Trump. Da det ble kjent at to amerikanske helsearbeidere skal flys hjem for behandling etter at de ble smittet som følge av oppofrende innsats blant afrikanske ebolarammede, sa Trump at de må hindres fra å komme inn i landet fordi USA har nok problemer.

Til tross for alvoret i situasjonen, vil vi advare sterkt mot hysteriske og fordomsfulle reaksjoner i vår del av verden. Noe må vi ha lært av den skandaløse måten AIDS-syke ble behandlet på da denne epidemien kom på 80-tallet.

En av verdens ledende eksperter på ebola er Peter Piot, som i 1976 bidro til å oppdage viruset. Han sier at det ikke er veldig smittsomt og at han ikke ville være redd for å sitte ved siden av en ebolasyk person på T-banen, med mindre vedkommende kastet opp på ham.

NORSK HELSEVESEN har tiltakene klare for isolatbehandling dersom en ebolarammet kommer til Norge, men Folkehelseinstituttet regner risikoen for spredning i Norge som svært liten.

Det betyr imidlertid ikke at vi med god samvittighet kan lukke øynene for krisen som har rammet Vest-Afrika. Det er behov for vår hjelp i form av ekspertise og støtte til lokalt smittevern.

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 2. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 3. VERDEN

  WHO erklærer ebolaepidemi i Kongo

 4. FOTBALL

  Vertsnasjon krever utsettelse av mesterskap - frykter ebola

 5. FOTBALL

  «Vi er Vest-Afrikanere. Vi er ikke et virus»

 6. VERDEN

  WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise