Leder

Aftenposten mener: Dårlig timing for politisk krise i Spania

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Pedro Sánchez blir statsminister i Spania etter mistillitsforslag mot Mariano Rajoy.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Fredag denne uken ble det endelig klart at Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy måtte gå av.

Bakgrunnen er et mistillitsforslag fra Pedro Sánchez, leder for Det spanske sosialistiske arbeiderpartiet (PSOE). Årsaken til at Sánchez fremmet mistillitsforslag, er at 29 medlemmer av Rajoys parti, Partido Popular (PP) nylig ble dømt i en korrupsjonssak. En av de dømte var den tidligere partisekretæren Pablo Crespo. Partiet ble også dømt til å betale tilbake 2,4 millioner kroner som urettmessig hadde funnet vei til partikassen.

Mistillitsforslaget mot Rajoy fikk flertall blant de 350 representantene i nasjonalforsamlingen: 180 stemte for, 169 stemte imot, og én representant avsto fra å stemme. Dermed ble Rajoy nødt til å gå av.

Etter spansk lov er det den som har fremmet mistillitsforslag, som tar over. Systemet er laget slik for å unngå at det oppstår et maktvakuum. Derfor blir Sánchez Spanias statsminister – når han tas i ed av landets konge.

Les også

Mistillit mot Rajoy åpner for sosialistregjering i Spania

Rajoy har sittet som statsminister siden 2011. Det har vært vanskelige år for Spania. Rajoy har ledet landet fra å være nær konkurs under finanskrisen til solid økonomisk vekst.

Rajoy har selv ikke vært anklaget for å ha noe med korrupsjon å gjøre, men til sist måtte han gå av på grunn av korrupsjonen likevel. Sánchez sier mistillitsforslaget var nødvendig av hensyn til «demokratisk hygiene». Den forklaringen kjøper ikke Rajoy, som mener Sánchez kun har ett motiv, og det er å bruke anledningen til å ta makten fra de konservative.

«Det eneste formålet med dette mistillitsforslaget for herr Sánchez er å bli statsminister. Ingenting annet betyr noe», sa Rajoy tidligere denne uken. Han la til at dette skaper usikkerhet for Spania og kan skade landets fremtid.

Skal man ta utgangspunkt i stemmegivningen ved forrige valg, eller i opinionsmålinger, ville spanjoler flest foretrekke et nyvalg fremfor å få Sánchez til statsminister. Sosialistpartiet får rundt 20 prosent på meningsmålingene, og det har bare 84 av de 350 setene i nasjonalforsamlingen. Likevel skal partiet nå styre Spania alene frem til et nyvalg eventuelt kommer på plass.

Upopulær sparepolitikk og korrupsjonsskandaler har over tid svekket Rajoys popularitet og posisjon, men det har ikke styrket sosialistpartiet heller. Derimot har det gitt vind i seilene til nykommerne Podemos på venstresiden og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos.

Nå for tiden går det langt bedre i Spania: Landet går inn i fjerde år på rad med god økonomisk vekst. Timingen kunne ikke vært dårligere for en politisk krise.

Les mer om

  1. Leder
  2. Mariano Rajoy
  3. Spania
  4. Korrupsjon