Leder

Aftenposten mener: Man bør heie på Trump i Nord-Korea

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

President Donald Trump møtte den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in i Washington denne uken. Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det forestående toppmøtet i Singapore mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan bli utsatt, eller kanskje ikke bli noe av i det hele tatt.

Det var Trump som tirsdag denne uken kunngjorde at møtet kan komme til å bli avlyst. Bakgrunnen for den uheldige utviklingen er at Nord-Korea truet med det samme uken før.

Tirsdag mottok Trump den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in i Washington, og det planlagte toppmøtet i Singapore sto naturlig nok øverst på dagsordenen. Da den liberale politikeren Moon ble i fjor valgt til president i Sør-Korea, var ett av valgløftene å forbedre forholdet til nabolandet i nord ved å gjenopplive den såkalte solskinnspolitikken som ble utviklet under daværende president Kim Dae-jung.

Men om det så var ventet at Moon ville gå i bresjen for å skape et bedre forhold til Nord-Korea, var det få som forutså at oppmykningen i forholdet ville skje så raskt. Moon har gitt Trump mye av æren for fremgangen og blant annet tatt til orde for at den amerikanske presidenten fortjener Nobels fredspris for sin innsats på Koreahalvøya.

Les også

Trump: Toppmøtet med Kim Jong-un kan bli utsatt

Når det nå ser ut til å være en fare for at toppmøtet i Singapore likevel ikke blir noe av, skylder Trump på Kim. I Sør-Korea legger man derimot skylden på Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton for den plutselig dårlige stemningen.

Bolton kunne knapt ordlagt seg verre da han i forrige uke viste til «Libya-modellen» som utgangspunkt for dialogen med Nord-Korea. Denne modellen viser til at daværende leder i Libya, Muammar Gaddafi, i 2003 kunngjorde at landet ville gi avkall på alle masseødeleggelsesvåpen for å komme ut av den internasjonale isolasjonen.

Det hører imidlertid også med til historien at Gaddafi ble styrtet og tatt av dage bare åtte år senere, da USA, Canada og en rekke europeiske land gjennomførte et stort antall luftangrep i Libya for å oppfylle FNs sikkerhetsråds resolusjon mot landets regjering. Å vise til at en slik modell skulle være en farbar vei for de forestående forhandlingene i Singapore, var derfor så uklokt som det kunne bli. Det hvite hus tok raskt avstand fra utsagnet, men det hadde allerede rukket å provosere Pyongyang kraftig.

Dersom toppmøtet mellom Trump og Kim blir noe av, er det svært positivt etter et tiår med stadig sterkere trusler og våpenopprustning fra nordkoreansk side. Man kan mislike både Trumps personlighet og politikk på de fleste områder, men i dette tilfellet bør man håpe at det planlagte møtet finner sted, og at det fører til videre avspenning på Koreahalvøya.

Les mer om

  1. Leder
  2. Nord-Korea
  3. Donald Trump
  4. Kim Jong-un
  5. Moon Jae-in