Aftenposten mener: Fraværsgrensen i videregående skole må koronatilpasses

Den midlertidige opphevingen var fornuftig i mars – og er det fortsatt.

Fra denne uken gjelder fraværsgrensen og krav til dokumentasjon av helserelatert fravær i den videregående skolen. Det øker belastningen på helsepersonell og risikoen for smittespredning.

Fraværsgrensen i videregående skole møtte en god del skepsis da den ble innført høsten 2016. Grensen innebærer at elever med udokumentert fravær på mer enn 10 prosent i et fag, ikke får karakter i faget. Frykten var at det ville ramme de svakeste og presse elever ut av skolen.

Erfaringene med fraværsgrensen er oppsummert i en fersk evaluering fra Fafo. Den viser at fraværsgrensen er et forbløffende vellykket politisk grep. I snitt er fraværet redusert med 27 prosent. Elevgruppene som hadde høyest fravær før grensen ble innført, er de som har hatt størst reduksjon i fraværet. Elevenes karakterer er også blitt bedre. Enkelte elever mister riktignok karakteren i flere fag enn tidligere, men forskningen viser at fraværsgrensen ikke er problemet. Disse elevene har ofte store problemer også utenfor skolen og har behov for flere og kompenserende tiltak for å komme seg gjennom skolen.

Les hele saken med abonnement