Aftenposten mener: Uheldig dersom Pompeo tar over for Tillerson

The New York Times hevder at den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson er på vei ut av administrasjonen.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken ble det fart i ryktene om at den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson er på vei ut av regjeringsapparatet. Avisen The New York Times hevder at Tillerson vil bli erstattet av CIA-direktør Mike Pompeo. De anonyme kildene i saken skal være høytstående medlemmer av presidentens krets.

Det hvite hus avviser påstanden om Tillersons planlagte avgang, men med liten troverdighet. Ryktene om svært dårlig kjemi mellom Tillerson og president Donald Trump har versert lenge.

Trump og Tillerson skal stå langt fra hverandre i flere sentrale utenrikssaker, for eksempel i synet på atomavtalen med Iran. Trump har gitt uttrykk for at avtalen kun gagner Iran, mens Tillerson mener avtalen er god for alle parter.

Mer prekær er situasjonen i Pyongyang. I slutten av september bekreftet utenriksministeren at det foregikk diplomatiske samtaler mellom USA og Nord-Korea. Trump gikk straks ut på Twitter og gikk imot sin egen minister. «Spar på energien din, Rex», skrev presidenten, og la til at Tillerson kastet bort tiden med å forhandle med «den lille rakettmannen».

Når det nå later til at Nord-Korea er blitt en atommakt med mulighet til å ramme hele det amerikanske fastlandet, er det liten grunn til å tro at presidenten er mer fornøyd med at det ennå ikke foreligger noen avtale mellom Pyongyang og Washington. Det stille diplomatiet som Tillerson har forsøkt overfor Kim Jong-un, ser ikke ut til å føre frem.

Det er heller ingen grunn til å tro at Tillerson ville forlate posten med særlig tungt hjerte. Da han var på reise i Asia i mars, fortalte han pressen at han i utgangspunktet ikke ville ha jobben. «Jeg ville ikke ha denne jobben. Jeg søkte ikke på denne jobben. Min kone sa det var meningen at jeg skulle gjøre dette», sa Tillerson.

Dersom det er hold i ryktene om at Tillerson vil bli erstattet av Pompeo, er det uheldig. Pompeo kommer fra Tea Party-bevegelsen og har trolig et langt mer sammenfallende syn med presidenten på utenrikspolitikk enn Tillerson.

Psykologen Irving Janis formulerte med begrepet «gruppetenkning» hvor galt det kan gå når det oppstår for lite meningsbrytning i en gruppe. Et skummelt utfall er at slike grupper undervurderer store risikoer og kostnader ved beslutninger. Som eksempel viste Janis til Kennedy-regjeringens mislykkede forsøk på å invadere Grisebukta på Cuba i 1961.

Når situasjonen med Nord-Korea er så spent som den er nå, er det å håpe at Trump ikke setter sammen et regjeringsapparat uten motstemmer.