Leder

Aftenposten mener: Ikke bare et angrep på Frankrike

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorer. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.
afp000823753-Bjut2rCXxL.jpg
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

En hel verden reagerer med sorg, gru og forferdelse på terrorangrepene i Paris, de mest dødelige Frankrike har opplevd siden andre verdenskrig.

Blomster og lys utenfor den franske ambassaden i Oslo uttrykker den sorg, medfølelse og sympati vi alle nå føler, både med dem som er direkte berørt og med hele det franske folk.

Men ikke bare det. Terroren vi nå har vært vitne til er et angrep på kjerneverdier i alle åpne, liberale og demokratiske samfunn. Skuddene i Paris er rettet mot oss alle.

Politisk redaktør Trine Eilertsen kommenterer terroren:

Les også

Katastrofen Frankrike har ventet på

Et angrep på det multietniske samfunn

VED FØRSTE ØYEKAST kan det se ut som terroren rammet vilkårlig i motsetning til aksjonene i januar som var rettet spesifikt mot satiremagasinet Charlie Hebdo og franske jøder.

Men slik er det sannsynligvis ikke. Angrepene fredag kveld var konsentrert mot utesteder på høyre Seine-bredd, et livlig, multietnisk område hvor unge parisere møter og omgås unge fra de muslimsk-dominerte forstedene og småbyene rundt Paris.

Hevn for kampen mot IS

Det andre målet ser ut til å ha vært det legendariske Stade de France, arenaen hvor visjonen om et mer samlet og integrert samfunn synliggjøres gjennom Frankrikes fotballhelter: Det multietniske landslaget.

Alt tyder på at angrepet er en direkte hevn for Frankrikes deltagelse i kampen mot Den islamske staten (IS) i Syria. Men samtidig ser det ut til at terroristene sender et dystert budskap gjennom målene de blinket ut. De ønsker død over visjonen om et fredelig, flerkulturelt samfunn.

Hadde ventet en enklere aksjon

Terrorangrepet kommer dessverre ikke som noen stor overraskelse. Sikkerhetspoliti og etterretningstjenester, ikke bare i Frankrike, har lenge advart mot at europeiske land er utsatt.

Men sikkerhetsmydighetene har lenge ment at langt enklere, mer spontane aksjoner, gjerne gjennomført med kniv og ikke skytevåpen, vil være det mest sannsynlige angrepsscenariet. Dette har gått igjen i trusselvurderinger også her hjemme.

En massiv, samordnet terroraksjon som krever omfattende planlegging og forberedelse har vært vurdert som langt mindre sannsynlig.

En alvorlig vekker

LIKEVEL var det et slikt angrep som kom. Det gir skremmende perspektiver om hvilken slagkraft IS og kanskje også andre jihadistgrupper har, også i Europa. Kanskje kompenserer IS for militære tilbakeslag i Syria og Irak med styrkedemonstrasjoner gjennom terror.

I dagene fremover vil det sikkert komme en debatt om angrepet kunne ha vært avverget, men det er ingen tvil om at omfang og gjennomføringsevne er en alvorlig vekker for europeiske sikkerhetsmyndigheter.

Et samlet svar mot terroren

President Francois Hollande har vært en synlig og nærværende leder dette siste krisedøgnet.

Hollande fortjener full støtte når han nå ber om at nasjonen må stå oppreist og samlet i kampen mot terror.

Det verste som kan skje, er at terroren gir støtet til mer mistro og fiendskap mellom den franske majoritetsbefolkning og landets store muslimske minoritet.

Men Hollandes budskap rekker også langt ut over Frankrikes grenser. Vi må aldri glemme at hat, splittelse og frykt er terroristenes viktigste mål.

Terror må aldri få legge premissene

En blodig terroraksjon skaper grobunn for dyrking av fiendebilder som ytterliggående krefter, både på islamistisk og nasjonalistisk side, vil prøve å utnytte. Viktigst nå er å mobilisere bredt mot en slik utvikling.

Terrorister, uansett hvilke motiver som driver dem og uavhengig av den ideologi de forfekter, må bekjempes med alle de midler rettsstaten rår over. Men de må aldri få legge premissene for hvordan moderne, flerkulturelle samfunn definerer seg selv og sin fremtid.

Les også

  1. Statsministeren gråtkvalt på pressemøte: - En fredagskveld ble forvandlet til et mareritt og blodbad

  2. Slik var dramaet i Paris minutt for minutt

Les mer om

  1. Ledelse
  2. Frankrike
  3. Den islamske staten (IS)
  4. Terror