Leder

Kampen mot Boko Haram er ikke over

 • Aftenposten Redaksjon

Terroristnettverket Boko Haram og lederen Abubakar Shekau er langt fra nedkjempet, selv om det meldes om enkelte lyspunkter fra Nigeria. AP/NTB Scanpix

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Den kraftige militære offensiven mot den islamistiske terrororganisasjonen Boko Haram bærer nå frukter. Mange hundre kidnappede jenter og kvinner er blitt reddet den siste uken. Området nordøst i Nigeria som Boko Haram kontrollerer, har skrumpet kraftig inn.

Minst 4000 flyktninger som har levd i skjul over grensen i Niger i frykt for Boko Harams terror, våger nå å vende tilbake til hjemmene sine.

Lyspunkter, ikke endelig avgjørelse

ENDELIG er det noe å glede seg over i kampen mot Boko Haram, etter at organisasjonen startet sitt blodige opprør i 2009. Mer enn 12.000 mennesker har mistet livet, og over en million er blitt fordrevet. Bare det siste året er over 2000 kvinner og barn blitt bortført, ifølge en rapport fra Amnesty International.

Lyspunktene den siste tiden kan forlede noen til å tro at kampen er vunnet. Det er den ikke.

Fortsatt har Boko Haram mange i sin varetekt. Nærmere 300 skolejenter ble tatt i byen Chibok for et drøyt år siden, terroraksjonen som gjorde Boko Haram internasjonalt beryktet. Det store flertallet er ennå ikke kommet til rette.

Kampen må føres ikke bare med militære midler

Kampen må fortsette, men ikke bare med militære midler. Kvinner og barn som er blitt reddet fra fangenskapet, er dypt traumatiserte som følge av underernæring, mishandling og voldtekt. Nå kommer det meldinger om at de blir trakassert også etter at fangenskapet er over.

Noen av dem som har klart å rømme, blir stigmatisert og diskriminert på grunn av den kontakten de har hatt med Boko Haram, ifølge Human Rights Watch. Flere av jentene makter ikke å bo på sitt hjemsted på grunn av behandlingen de utsettes for.

Kampen mot Boko Haram er også en holdningskamp for at å hindre at ofrene for organisasjonens herjinger må lide også etter at de har unnsluppet. Det trengs en internasjonal mobilisering for disse jentene, og FN må få mer støtte i det arbeidet som allerede drives lokalt.0

Områdene som er frigjort må stabiliseres

OMRÅDER som Boko Haram er drevet ut fra, mangler mat, kommunikasjoner og helsetjenester. Flyktninger som vender tilbake, lever nå på eksistensminimum.

Denne krisen må løses, om nødvendig med internasjonal hjelp. Boko Harams forløper var en protestbevegelse mot korrupsjon og underutvikling. Det er en påminnelse om at arbeid for stabilitet og fremgang også er en kamp mot ekstremisme.

Les også:

 1. Les også

  Hun fikk et barn i Boko Harams fangenskap

 2. Les også

  Tusenvis av barnesoldater slippes fri

 3. Les også

  Ytterligere 234 barn og kvinner befridd i Nigeria

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Terror
 3. Boko Haram

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Glem ikke de bortførte jentene i Nigeria

 2. VERDEN

  Norge gir 100 millioner til Boko Haram-ofre

 3. A-MAGASINET

  Boko Harams metoder er så brutale at selv IS tar avstand

 4. VERDEN

  Hun fikk fem kroner og beskjed om å sprenge seg selv i luften: Derfor bruker Boko Haram helst kvinner og barn som selvmordsbombere

 5. VERDEN

  Boko Haram har løslatt mange av de bortførte Chibok-jentene

 6. VERDEN

  Skolejenter kidnappet av Boko Haram er sluppet fri