Leder

Aftenposten mener: Ja til forlik om Utøya-minnesmerke

  • Aftenpostens Ledere Skrives Av Kommentargruppen. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen
Jonas Dahlbergs vinnerutkast er et talende bilde på 22. juli-terroren, men det kan bli nødvendig å sette det til side.

En rettssak vil være et hån mot samholdet etter 22. juli-terroren.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene går inn for et forlik i den fastlåste striden om et minnesmerke i Hole kommune i tråd med det Regjeringen har tilbudt: Plasseringen på Sørbråten beholdes, men utformingen av minnesmerket kan endres.

Håpet er at man dermed kan unngå en opprivende rettssak. AUF-leder Mani Hussaini ga uttrykk for det samme i Dagsavisen fredag. En rettssak er det siste de berørte etter 22. juli trenger, mener han.

Tiden er overmoden for å få satt et punktum. Partene må nå kunne samle seg om et forlik.

  • Les om reaksjoner på forslaget til forlik her

Ikke involvert slik de burde

Historien om minnesmerket er lang og vond. Allerede våren 2014 vedgikk kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at naboene på Sørbråten ikke var blitt involvert i prosessen slik de burde. Prosessen kom skjevt ut fra starten, og det har både ført til forsinkelser og bidratt til at frontene fortsatt er så steile.

Utstranda velforening mener Sanner har misforstått og hevder det ikke er Jonas Dahlbergs kunstverk de er så sterkt i mot, men plasseringen på Sørbråten.

Men for to år siden omtalte velforeningen kunsterverket som «voldtekt av naturen.» Det er ikke så underlig hvis det festnet seg et inntrykk av at selve kunstverket var en vesentlig del av problemet.

Et talende bilde

Vi mener Dahlbergs verk er et talende bilde på det tapet så mange led 22. juli. Hakket i odden uttrykker et tomrom, et fravær, et sår som aldri kan leges fullt ut. Terrorofrenes navn skulle risses inn i den ene bruddflaten, og kløften skiller dem fra de besøkende som kan komme nær, men ikke nå helt frem. Det er uttrykksfullt og gripende.

Samtidig erkjenner vi at verket er sterkt eksponert og kan være vanskelig for naboene å forholde seg til, slik de selv understreker så sterkt.

Velforeningen har fått et betydelig gjennomslag for sin argumentasjon hvis Dahlbergs verk settes til side. Men det er grenser for hvor stor premissmakt velforeningen kan ha selv om beboerne på Sørbråten gjorde en uvurderlig innsats og reddet mange ungdommer 22. juli.

Det handler om et nasjonalt minnesmerke for en tragedie som angår hele Norge. En rettssak er en hån mot den solidaritet og det samhold som ble et mantra i dagene etter 22. juli. Derfor er et forlik riktig.Les også

  1. Les om Sørbråten-naboenes holdninger:

Les mer om

  1. Utøya
  2. Hole
  3. 22. juli
  4. Kunstverket
  5. 22. juli-minnesmerket