Leder

Aftenposten mener: Toppmøte om Nord-Korea er verdt å prøve

 • Dagens lederartikkel

Folk i Sør-Koreas hovedstad Seoul ser en TV-skjerm som viser USAs president Donald Trump, Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kom Jong-un. Ahn Young-joon / TT / NTB scanpix

Tilsynelatende er det nå bevegelse i konflikten om Nord-Korea.

Tøværet mellom kommunistdiktaturet og det demokratiske nabolandet Sør-Korea manifesterte seg blant annet under OL i Pyeongchang. De to statenes utøvere gikk i samlet tropp på åpningsdagen og stilte felles lag i ishockey for kvinner.

Denne uken kom meldingen om at USA og Sør-Korea reduserer omfanget av to militærøvelser for å sende et forsonlig signal til Nord-Koreas hersker Kim Jong-un.

Nord-Koreas utenriksminister, Ri Yong-ho, er dessuten i Sverige for å møte svenske ledere. Sverige spiller en tilretteleggerrolle foran det som kan bli en av vårens store politiske begivenheter, et toppmøte mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Fare for forverring

Kan et møte mellom de to bidra til å få det nordkoreanske atomvåpenprogrammet under kontroll? Sannsynligheten er ikke stor, men det kan ikke utelukkes. Derfor er det verdt å prøve.

Likevel er det også fare for det motsatte, at et møte mellom Kim og Trump forverrer problemene.

Trumps mildt sagt impulsive stil, manglende sakkunnskap og forakt for ekspertise er et stort faremoment i seg selv. Han skal altså møte en ung og paranoid diktator som ingen vet hvordan vil oppføre seg i en slik sammenheng.

Les også

Kilde: Sør-Korea og USA nedskalerer militærøvelser

Kan ha andre motiver

Faren for fiasko er åpenbar. Det samme er faren for at møtet ender i falske forhåpninger. Trump kan gå inn i møtet med gode intensjoner, men så oppleve at det han lover, ikke blir vedtatt av Kongressen. Det har skjedd før for amerikanske presidenter som ville løse denne konflikten.

Kim har ikke slike problemer, for han bestemmer alt selv. Til gjengjeld kan han ha helt andre motiver enn dem han har tilkjennegitt. Det er slett ikke sikkert at han ønsker fred og å gi opp sitt eget atomvåpenprogram i bytte mot “sikkerhetsgarantier” fra USA.

Kim kan snarere ønske å kjøpe seg tid og å få opphevet noen av de økonomiske sanksjonene.

Les også

Hva kan komme ut av toppmøtet mellom Kim og Trump? | Sverre Lodgaard

Garanti lite verdt

Kim vet også bedre enn de fleste at garantier fra USA ikke er til å stole på. Libyas diktator Muammar Gaddafi trodde han hadde en slik garanti da han ga opp sine masseødeleggelsesvåpen, men endte med å bli avsatt og drept i en krig der USA deltok.

Møtet skal finne sted innen mai, hvis det virkelig blir noe av. Håpet ligger i at Trump for en gangs skyld forbereder seg og lytter til eksperter før han går i møte – og at han har noe troverdig å tilby Kim.

Sistnevnte må føle seg tilstrekkelig presset til å gi viktige innrømmelser. Han kan ha fått inntrykk av at Trump er villig til å risikere krig.

Les mer om

 1. Aftenposten mener
 2. Nord-Korea
 3. USA
 4. Kim Jong-un
 5. Donald Trump
 6. Sør-Korea
 7. Leder

Aftenposten mener

 1. LEDER

  Aftenposten: Nedslående valgutfall i Polen

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Ikke hør på Stordalen (eller Brekke)

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Viktig signal fra regjeringen om kamp mot homohat

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Aye, aye til strengere krav på sjøen

 5. LEDER

  Russerne stadfester Putins svakhet

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Prinsippløst angrep på domstolene fra Senterpartiet