Leder

Velkommen til Oslo, Europride!

  • Aftenposten Redaksjon
afp000719606-bilszrfiEE.jpg

Homofile fra hele Europa har inntatt byen vår for gjennom ti dager å feire seg selv, sin kamp mot fordommer og sine krav om like rettigheter. Den røde tråden gjennom hele arrangementet er pride – stolthet.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I DAG holder statsminister Erna Solberg den offisielle åpningstalen for Europride 2014. Hovedstadens paradegate Karl Johan er prydet med store bannere med bilder av både skeive og streite Oslo-borgere. Fra trikker og flytog vaier de homofiles regnbueflagg. Også USAs ambassade har pyntet sine sikkerhetssøyler i disse fargene. Oslo kommune er hovedsponsor under logoen Oxlo – Oslo Extra Large – en by for alle.

Det er som det skal være. Når Oslo er vertskap for en stor, internasjonal festival, stiller myndigheter, frivillige organisasjoner og næringsliv opp.

Homofile fra hele Europa har inntatt byen vår for gjennom ti dager å feire seg selv, sin kamp mot fordommer og sine krav om like rettigheter. Hovedbegivenheten blir den fargerike paraden fra Grønland via Karl Johans gate til Rådhusplassen på lørdag, men det ti dagers programmet er ellers spekket med alt fra konserter og fester til foredrag og debatter. Den røde tråden gjennom hele arrangementet er pride – stolthet.

Stolthet som motsats til skam.

NÅ ER DETTE UKONTROVERSIELT for de aller fleste av oss. Vi ser det som helt naturlig at lesbiske, homofile bifile, trans— og intersexpersoner får bruke byens mest staselige områder til sin feiring, og vi synes det er riktig at statsministeren gjør ære på dem. Og ikke minst er vi klare på at annen seksuell orientering ikke er noe å skamme seg over.

Den røde tråden gjennom hele arrangementet er pride – stolthet. Stolthet som motsats til skamMen det har ikke alltid vært slik, og de homofiles kamp mot fordommer og diskriminering er langt fra endelig vunnet. Heller ikke i vårt land, selv om det nå virker absurd at homofil praksis var kriminalisert helt frem til 1972.

I de fleste miljøer i dagens Norge er det ikke stuerent å snakke nedsettende om homofile og homofil praksis. Det er tvert imot stigmatiserende for den som gjør det.

MEN FORTSATT FINNES det miljøer der hetsen og hatet lever videre. Og her i Oslo skal vi ikke lenger enn til Grønland, der et selvbestaltet muslimsk moralpoliti har trakassert homofile som våger å vise sin kjærlighet offentlig. I Den norske kirke raser striden videre om hvorvidt homofile er verdige til å få sin kjærlighet velsignet gjennom kirkelig vigsel.

Og selv om positive holdningsendringer og juridisk likestilling har skutt fart i Norge og Vesten de siste årene, er det fortsatt mange homofile som synes det er vanskelig å stå frem med sin legning. Tilværelsen i skapet er tung. Noen kjenner fortsatt på skammen og selvforakten, selv om sentrale offentlige personer som statsråder, redaktører, idrettshelter og artister har stått frem uten andre reaksjoner enn gratulasjoner eller skuldertrekk.

Slike forbilder mangler dessverre i svært mange land. Utviklingen går tvert imot i feil retning i en rekke regioner.

RUSSLAND har vedtatt en lov mot «homofil propaganda» som i praksis legitimerer diskriminering og trakassering av homofile. Volden og hathandlingene har økt de siste årene.

Slike forbilder mangler dessverre i svært mange land. Utviklingen går tvert imot i feil retning i en rekke regionerI mange afrikanske land ser man også en urovekkende utvikling når det gjelder homofiles rettigheter og sikkerhet. Uganda har forbudt homofili, og homofile risikerer livstidsstraff. I Gambia har myndighetene varslet et lignende lovforslag. Landets president har uttalt at homofile er skadedyr som bør drepes på linje med mygg som sprer malaria.

Desto viktigere at homofile synliggjør og feirer sin eksistens og sitt likeverd. Europride er ett av mange viktige bidrag til holdningsendring, og vi ønsker festivalen velkommen til Oslo!

Les også:

Les mer om

  1. Ledelse