Aftenposten mener: Nytt lavmål av Duterte

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Filippinenes president Rodrigo Duterte trekker landet ut av traktaten som ligger til grunn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken ble det kjent at Filippinenes president Rodrigo Duterte trekker landet ut av traktaten som ligger til grunn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

– Jeg erklærer herved at Filippinene trekker sin ratifisering av Roma-vedtektene med umiddelbar virkning, sa Duterte ifølge nyhetsbyrået NTB.

Presidentens beslutning ble fattet en måned etter at domstolen kunngjorde at den hadde startet innledende gransking av landets blodige krig mot narkotika. Filippinsk politi har opplyst at de har drept nesten 4.000 narkomistenkte som del av offensiven. Menneskerettighetsgrupper hevder tallet er tre ganger så høyt.

Den filippinske presidenten, som ble valgt i 2016, har ved flere anledninger gjort seg bemerket med groteske utsagn. Senest i februar uttalte Duterte at kvinnelige opprørere bør skytes i underlivet, fordi «de er ubrukelige uten». Tidligere samme måned sa han at han heller vil skytes enn å bli fengslet etter en dom i Den internasjonale straffedomstolen.

Les også

Nye «sterke menn» vokser frem over hele verden. USAs dårlige eksempel er én viktig årsak, mener eksperter.

Landet er også Asias farligste for journalister. Fem journalister ble drept på Filippinene i 2017 – minst 77 er blitt drept siden 1992. Presidenten så likevel lenge ikke ut til å mene at det er problematisk at så mange journalister arbeider under så farlige forhold.

På en pressekonferanse i 2016 fikk Duterte spørsmål om hva han ville gjøre for å forbedre situasjonen, og da svarte han at mange journalister hadde «gjort noe» for å fortjene å bli drept. «Bare fordi du er journalist, er du ikke unntatt fra å bli drept hvis du er en drittsekk», sa han til pressen. I ettertid har presidenten kunngjort at han ville sette ned et utvalg for å etterforske mord på pressefolk, men det er liten grunn til å feste lit til at det vil føre til noen særlig forbedring.

Duterte gikk til valg på én sak: å bekjempe kriminalitet. Modellen for hva han ville innføre i landet, var byen Davao der han selv hadde vært borgermester. Der hadde han rykte på seg for å være knallhard mot kriminelle, særlig mot narkotikaforbrytere. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch anslo at Duterte sto bak minst tusen drap i den forbindelse.

At Duterte nå trekker Filippinene ut av ICC-traktaten, er et tydelig tegn på at han bekymrer seg for domfellelse. Det gir all grunn til bekymring på landets vegne.