Leder

Aftenposten mener: Uakseptabelt sikkerhetsbrudd fra OUS

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Onsdag kunne NRK fortelle at Oslo universitetssykehus (OUS) la ut pasienters navn og personnummer sammen med informasjon om psykiatri, abort, barnevern og kreft. Sykehuset beklager, men det er en mager trøst.

Flere av tilfellene inneholdt taushetsbelagt informasjon. Opplysningene har ligget åpnet i sykehusets offentlige postliste i flere år.

60 personer navngitt i saker der barnevernet er involvert, deriblant bekymringsmeldinger, forteller NRK. Over 20 pasienter ved psykiatriske avdelinger er navngitt. En kvinne som har søkt om abort, er også identifisert.

De fleste rammede er pasienter, men også deres familiemedlemmer og sykehusansatte er omfattet av sikkerhetsbruddet.

Det er ikke første gang helseforetaket er slumsete med sensitive opplysninger. Tidligere har helseforetaket i 275 tilfeller lagt ut navn og/eller personnummer i sin offentlige postjournal. Dette henger sammen med lekkasjen av de sensitive helseopplysningene.

Det er virkelig ille. Digitalisering er en nødvendig del av overgangen til et mer effektivt helsevesen, og det er også i pasientens interesse at helseopplysninger eksisterer digitalt. Men personvernet må ivaretas.

I digitaliseringsiveren har det vært flere eksempler i offentligheten på at sensitive opplysninger havner i gale hender. I Bergen opplevde man at foreldre uten foreldreansvar automatisk ble lagt til i appen Vigilo, hvilket førte til at foreldre og barn som levde på hemmelig adresse, ble satt i fare.

Også her var hensiktene gode. De er som regel det.

Da Googles fremtidsforsker Ray Kurzweil sto på scenen under Aftenpostens teknologikonferanse, spådde han at helseteknologien innen 2029 vil gi oss ett leveår ekstra for hvert år som går. Det er mye helse i teknologi.

Men den smarte teknologien har sårbarhet som bakside. Alt som kan kobles til nett, kan hackes. Dataene må sikres skikkelig.

Pasientene må kunne være trygge på at de sensitive helseopplysningene ikke havner i offentligheten. Oslo universitetssykehus må rydde opp og sørge for at noe slikt ikke skjer igjen.

Ting som kirurgi og annen indremedisin er viktig nok – men OUS må snarest også ansette noen som er gode på EDB.

Les hele saken med abonnement