Leder

Aftenposten mener: Problemer for afghansk fredsprosess

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

I februar kom den oppmuntrende meldingen om at USA og geriljabevegelsen Taliban var enige om hovedlinjene i en prosess som skal bringe fred til Afghanistan. Blant annet skulle Taliban love ikke å bruke afghansk jord til å angripe den afghanske regjeringen samt USA og dets allierte. Til gjengjeld skulle de sistnevnte etappevis trekke ut sine styrker.

Direkte fredssamtaler skulle ha startet i Oslo 10. mars. Disse er nå utsatt, men ikke bare på grunn av pandemien. I forkant av samtalene skulle den afghanske regjeringen ha løslatt 5000 Taliban-fanger som et «tillitsskapende tiltak», mens Taliban skulle ha løslatt 1000.

Dette er det ikke blitt noe av. Regjeringen i Kabul ser på Taliban-fangene som terrorister og vil ikke løslate 5000 av dem. Den har foreslått 1500 som et kompromiss. Taliban avviser forslaget. Tirsdag kom det også meldinger om at geriljagruppen har trukket seg fra samtalene om fangeutveksling.

Egentlig er det ikke overraskende at problemene oppstår. Den afghanske regjeringen var ikke part i samtalene mellom USA og Taliban. Geriljabevegelsen nektet å ha den med. USA prøvde å løse problemet ved å holde Kabul orientert om og innforstått med forhandlingene, men det har ikke vært tilstrekkelig.

Dertil kommer andre problemer. Presidentvalget i Afghanistan i fjor høst ble preget av en rekke uregelmessigheter. Ashraf Ghani fungerer som president, men har lav legitimitet og stort markeringsbehov. USA holder tilbake store beløp som landet skulle fått i støtte, for å presse ham til å gjennomføre fangeutvekslingen. Det er uklart om regimet i Kabul kan bidra godt nok i prosessen.

Lignende spørsmålstegn henger ved Taliban. Lederne som deltar i samtalene, kommer fra en del av Taliban som opererer fra den pakistanske byen Quetta. De kontrollerer handelen med opium og heroin som finansierer krigføringen, og de har stor innflytelse, men kontrollerer ikke alle krigende enheter inne i Afghanistan.

En midlertidig samlingsregjering i Kabul, der både Ghani og hans rival Abdullah Abdullah deltar, kan være en idé. Den kan ha to oppgaver: Fredsprosessen og kamp mot korrupsjon. Forslaget kommer fra analytikeren og tidligere statstjenestemannen Tabish Forugh i Al Jazeera. Noe slikt ville ikke løse problemene, men øke muligheten for fremskritt.

Les hele saken med abonnement