Leder

Aftenposten mener: Forverring i Syria gleder kun Assad

  • Aftenpostens Ledere Skrives Av Kommentargruppen. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen

Håpet brast igjen for syrerne. Flere har ansvar for våpenhvilens sammenbrudd.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Etter noen dagers pause braket krigen torsdag løs igjen i Aleppo.

Først så det ut til at en våpenhvile skulle gi krigsrammede syrere et sterkt påkrevd pusterom, inkludert tilførsel av mat og medisiner. Optimismen viste seg nok en gang ubegrunnet. Nå raser krigen videre.

Begge sider har bidratt til miseren. Først ble syriske soldater bombet av den USA-ledede koalisjonen, i strid med premissene for våpenhvilen. Det skal ha vært en feil, soldatene ble antatt å være IS-krigere.

Deretter ble en hjelpekonvoi bombet av enten syriske regjeringsstyrker eller deres russiske allierte. Russland og Syria nekter for dette, men fakta synes å være klare.

Nå er Syrias president Bashar al-Assad i full gang igjen med flyangrep mot de delene av storbyen Aleppo som kontrolleres av opprørere.

Les også

Røde Kors: Frykter dette er ett av de verste angrepene mot hjelpearbeidere i Syria

Assads stilling uviss

I FN-bygningen pågår det samtaler mellom USA og Russland for, om mulig, å gjeninnføre våpenhvilen. Ingenting tyder på snarlige resultater.

Den eneste som kanskje gleder seg litt over situasjonen, er Assad. For presidenten representerer våpenhvile og en eventuell fredsprosess en trussel.

Mangelen på kvalitetssikret informasjon gjør det uklart hvor mye makt han egentlig har over det som er igjen av statsapparatet og av den syriske hæren. Noen meldinger tyder på at Assad står ganske sterkt i deler av landet, andre på at det ikke er stort mer enn kulisser igjen av makten.

Uansett er det hevet over tvil at presidenten støtter seg tungt til militær hjelp fra Russland og til iranskstøttet milits.

Les også

Assads styrker anklages for klorangrep mot Aleppo

Må håpe på mirakel

Det er uklart hvor fast bestemt Russland og Iran egentlig er på å gi Assad en rolle i fremtidens Syria. I mars kom det meldinger om at Vladimir Putin var i ferd med å miste tålmodigheten med sin syriske kollega.

Assad er nok fullt klar over at hans person ikke er viktig her, det viktige er landets statsapparat. Også et flertall av syrerne ønsker å beholde Syria intakt.

Ingen mer eller mindre ansvarlige krefter, og her inngår Russland, ønsker en fredsslutning for Syria som så følges av et sammenbrudd lik dem verden har sett i Libya og Irak. Det er også derfor USA ennå ikke har gått virkelig hardt inn for å styrte Assad.

Trolig er Bashar al-Assads eneste håp å holde krigen i gang. Syrerne må derimot håpe på et diplomatisk mirakel, nok en gang.

Les mer om

  1. FN
  2. Russland
  3. USA
  4. Syria