Leder

Aftenposten mener: Solvik-Olsen må avklare sin rolle

  • Aftenposten Redaksjon
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen bør ha gode svar til Stortinget.

Regjeringen settes i forlegenhet når statsråder anklages for maktmisbruk.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Denne uken må samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) svare skriftlig på spørsmål fra Stortinget om sitt forhold til ansatte i eget departement. Han er neppe i alvorlige vansker, men bør tenke over at Regjeringen ikke tåler mye av denne typen støy.

Utgangspunktet er Ketil Solvik-Olsens kjøretur fra Oslo til Kirkenes langs E6 sommeren 2014. Han ville skryte av Regjeringens samferdselspolitikk og fremme nye prosjekter, som fire felts vei hele strekningen mellom Oslo og Trondheim. Underveis var det lagt opp til møter med fagfolk, politikere og andre.

I desember i fjor avdekket Dagens Næringsliv (DN) at ekspedisjonssjef Anne Marie Storli, leder av Samferdselsdepartementets kommunikasjonsavdeling, var blitt fjernet blant annet som følge av misnøye med arbeidet hun hadde gjort i forbindelse med turen. Storli skal de neste tre årene arbeide for Statens vegvesen, med permisjon fra departementet.

Presset ut

Ble Storli flyttet fordi hun gjorde en dårlig jobb, eller fordi hun nektet å gi «partipolitisk bistand»? En påstand om det siste fremgår av et notat Storlis sjef gjennom flere år, Eva Hildrum, skrev til henne etter den påtvungne omplasseringen. DN har sitert fra notatet.

Tidligere departementsråd Hildrum, nå pensjonist, var bekymret for at statsråden ville viske ut skillet mellom den politiske ledelsen og embetsverket. Ifølge Hildrum har Ketil Solvik-Olsen forlangt at ikke-politisk ansatte skal skrive pressemeldinger med kritikk av den foregående regjeringen samt – i forbindelse med E6-turen – legge opp til partipolitiske arrangementer.

Den nye departementsråden, Villa Kulild, overtok 1. september og ga Anne Marie Storli beskjed om omplasseringen to uker senere. Kulild har sagt at misnøyen med Storli var av generell karakter og altså ikke knyttet til uvilje mot å utføre oppgaver hun med rimelighet kunne oppfatte som utilbørlige.

Alvorlig anklage

Anklagen mot Ketil Solvik-Olsen er relativt alvorlig. Det er et viktig prinsipp at embetsverket skal kunne tjene statsråder fra et hvilket som helst parti. Til gjengjeld skal statsrådene heller ikke pålegge sine embetsmenn å drive ren partipolitikk, til det kan han eller hun bruke sin statssekretær eller sine politiske rådgivere.

Tidligere leder:

Les også

Fremskrittspartiets byråkratiproblem

Saken gis ekstra alvor ved at den minner om noe av kritikken justisminister Anders Anundsen (Frp) har fått, fremfor alt for den mye omtalte «skrytevideoen». Regjeringen stilles i forlegenhet.

Ikke alle fakta er brakt på det rene, og andre forklaringer enn et forsøk på maktmisbruk fra statsrådens side kan ikke utelukkes. Slik saken er blitt fremstilt, er det likevel forståelig at Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité ønsker å få klarhet. Er det snakk om en personalsak, har Stortinget intet mer med den å bestille. Har statsråden prøvd å politisere embetsverket, bør det tas et oppgjør.

Uheldig for Frp og regjeringen

Uansett er det uheldig for Ketil Solvik-Olsen å ha havnet i en slik konflikt. Mer generelt er det ikke bra for Frp-leder Siv Jensen at to av partiets statsråder får kritikk for maktmisbruk. Og det er selvfølgelig ikke bra for statsminister Erna Solberg og resten av Regjeringen.

Ketil Solvik-Olsen gjør klokt i å svare åpent på spørsmålene fra Stortinget og å ta den selvkritikken saken krever.

Les mer om

  1. Ledelse
  2. Samferdsel
  3. Stortinget
  4. Ketil Solvik-Olsen
  5. Regjeringen