Aftenposten mener: Theresa May må gi klare signaler

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Det blir mange lange dager og netter når Storbritannia og EU skal forhandle om betingelsene for utmelding. Her er statsminister Theresa May sammen med EU-kommisjonens president Jean-Claud Juncker.

Nøling med å klargjøre britiske krav i forhandlingene om å forlate EU skaper usikkerhet.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Et drøyt halvt år etter folkeavstemningen der et flertall av britene stemte for å forlate Den europeiske union, har landets regjering fortsatt ingen strategi for forhandlingene om uttreden.

For så vidt er dette forståelig. Å ta Storbritannia ut av det omfattende samarbeidet EU er, vil bli en av de mest innfløkte forhandlingsprosessene verden har sett.

På den annen side er Storbritannia kjent for sterke institusjoner og stor diplomatisk kapasitet. Landet har bra økonomi og mer stabile politiske forhold enn mange andre land. Theresa Mays konservative regjering sitter med et solid flertall i Parlamentet.

Les også

Brexit-forberedelsene er i gang | Frank Bakke-Jensen

Ambassadør trakk seg

Statsministeren er heller ikke under press fra opinionen, for ferske meningsmålinger tyder på at det knappe flertallet for å forlate EU, består.

Likevel begynner uroen å bre seg. Storbritannias ambassadør til EU trakk seg nylig fra stillingen og ga sine medarbeidere og sin etterfølger en advarsel mot «dårlige argumenter og rotete tenkning». Brevet er blitt tolket som et angrep på May-regjeringen.

Senere denne måneden er det ventet at May i en tale endelig vil prøve å skape klarhet i hva regjeringen tar sikte på i forhandlingene.

Les også

Paris håper å bli det nye London etter brexit

Prioriterer immigrasjon

Det er ventet at hun vil gjøre større kontroll over immigrasjon til høyeste prioritet. Av dette følger at full adgang til EUs indre marked prioriteres ned. Storbritannias kan ikke få begge deler, og May mener åpenbart at det første er viktigst for dem som stemte mot EU-medlemskap.

Først når forhandlingene er i gang og resultatene begynner å avtegne seg, vil det være mulig for britene å få et bilde av konsekvensene: Er større kontroll med innvandring verdt kostnadene ved svekket adgang til EUs indre marked? På dette punktet i løpet vil det også vise seg om Londons sterke finanssentrum virkelig migrerer til Europa og om de utenlandske investeringene i Storbritannia vil falle.

Les også

EU legger plan for hurtigangrep på brexit

Britene skal ut

Eksperter har lenge advart om at Storbritannia vil tape mer enn landet vinner ved å gå ut av EU. Folkeavstemningens utfall viste stor mistro til slike eksperter, men det er ikke gitt at folkemeningen forblir uendret når de konkrete følgene blir tydelige.

Theresa May har vært tydelig om at Storbritannia skal forlate EU. Det er da også en riktig tilnærming etter den omfattende debatten og det relativt klare utfallet av folkeavstemningen. Men nå er det på tide at både EU og britene får klarere svar om hva May og hennes regjering ser for seg. Nøling skaper usikkerhet.

Les flere av Aftenpostens lederartikler: