Leder

Aftenposten mener: Nord-Korea spiller høyt - og lykkes

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

Kim Jong-un har behov for maktdemonstrasjoner som kan avskrekke Nord-Koreas fiender. Foto: REUTERS/KCNA, NTB SCANPIX

Kim Jong-un regner med at ingen vil sette hardt mot hardt for å stanse Nord-Koreas atomprogram. Hittil har han fått rett.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Nord-Korea gjennomførte for en uke siden sin femte og hittil kraftigste kjernefysiske prøvesprengning. Som vanlig kom de internasjonale fordømmelsene umiddelbart. Siden har lite skjedd. Også det er vanlig.

Samtidig testes raketter som kan brukes mot mål så langt borte som i USA. Programmet skaper nervøsitet i nabolandene Sør-Korea og Japan.

  • Store resultater er oppnådd i løpet av ti år: Så mye sterkere er Nord-Koreas atombomber blitt

Regimet i Nord-Korea lar seg ikke påvirke av avtaler som resten av verden retter seg etter. Den internasjonale fordømmelsen er helt i samsvar med dette.

Kina trår varsomt

Også Kina, landets eneste allierte, advarer Kim Jong-uns regime mot farlige provokasjoner. Dette er positivt, men de kinesiske lederne burde gjøre langt mer for å legge press på Nord-Korea.

Det finnes mange årsaker til at dette ikke skjer: En åpenbar grunn er at Kina frykter konsekvensene av et sammenbrudd i Nord-Korea, med akutt nød og millioner av mennesker på flukt. På lengre sikt kan et gjenforent Korea bli en minst like krevende nabo som dagens to stater.

På kort sikt er Kina urolig for det nye rakettforsvaret som USA har levert til Sør-Korea. Det gjør lite inntrykk at amerikanerne tilbyr Kina dokumentasjon som viser at systemet er innrettet for å skyte ned nordkoreanske raketter.

Holder nær kontakt

Nord-Korea blir godt informert om hvordan Kina tenker, senest da en høyt plassert representant besøkte Beijing kort tid før den siste prøvesprengningen.

Sett fra Pyongyang gjelder det å markere at atomprogrammet går fremover, slik at befolkningen kan mobiliseres til nye ofre.

Det knytter seg også stor usikkerhet til personen Kim Jong-un. Han er tredje generasjon av et familiedynasti og mangler personlige egenskaper som gjør ham til en selvskreven leder. Det øker trolig behovet for maktdemonstrasjoner.

Disse faktorene gjør at det er vanskelig for omverdenen å finne en riktig reaksjon. Kinas tvetydige politikk gjør situasjonen enda mer komplisert.

Følger et mønster

Slik Nord-Koreas utpressingstaktikk virker, vil det nå i neste fase komme signaler om at landet er innstilt på samtaler.

Opp gjennom årene har det gitt nedslående erfaringer å forhandle med en stat som mangler respekt for inngåtte avtaler. Dermed er det ikke sagt at det er galt å forsøke. Man må bare ikke ha illusjoner om hva som er oppnåelig.

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Sør-Korea
  3. Pyongyang
  4. Kim Jong-un
  5. Kina
  6. USA
  7. Japan