Aftenposten mener: Viktig seier i Irland

Irland var frem til fredag et av få land i Vesten som kun tillot abort når morens liv var i stor fare.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Grunnlovstillegget fra 1983 som gir foster den samme retten til liv som moren, blir opphevet i Irland. Det ble klart etter at et flertall av irene stemte for å fjerne tillegget fredag. Fra før har et flertall i Den irske folkeforsamlingen, som er et rådgivende organ for parlamentet, også sagt ja til å introdusere fri abort i den første fasen av svangerskapet.

Dermed er den strenge abortloven i det katolske Irland snart et tilbakelagt kapittel.

Viktig seier

Kapittelet strekker seg tilbake til 1861. Hverken voldtekt, incest eller misdannelser hos fosteret har vært godkjent som grunner til abort. Det er derfor anslått at 3000 irske kvinner årlig reiser til Storbritannia for å avbryte svangerskapet. Det har også vært en økning i antall kvinner som kjøper abortpiller på internett.

Noen ganger har det gått så galt som det kunne gå, som da gravide Savita Halappanavar (31) døde av blodforgiftning etter at hun gjentatte ganger skal ha bedt legene abortere det syke fosteret.

Det er ventet at det nå blir lagt frem en ny lov om fri abort frem til 12. uke av svangerskapet, i tråd med lovene i de aller fleste andre land. At kvinnen er den som skal ta avgjørelsen om abort frem til uke 12, er en av de viktigste politiske seierne for kvinner – uansett land. Derfor er det all grunn til å feire fredagens avgjørelse. Samtidig må arbeidet for å få ned aborttallene med tiltak som kan hindre uønskede svangerskap, fortsette.

Har flyttet seg

I Irland markerer avgjørelsen nok et steg bort fra den katolske kirken som har preget, og fremdeles preger, landet. I 1993 ble forbudet mot homofili opphevet, og i 2015 stemte et flertall av irer for homofiles rett til å gifte seg. Kun to år etter ble homofile Leo Varadkar valgt som statsminister. Han er blitt et symbol på hvor langt Irland har flyttet seg i retning av å akseptere ulike samlivsformer.

Crawford Gribben, professor i historie ved Queen’s University i Belfast, trekker i magasinet The American Conservative frem eksponering mot resten av verden som en av flere årsaker til utviklingen. Hovedforklaringen er likevel de grove overgrepsskandalene innad i den katolske kirken, ifølge professoren.

Lysglimt

Folkeavstemningen i Irland skjer samtidig som Europa preges av frykt for egen sikkerhet, terror og innvandring. Særlig i Øst-Europa vinner tradisjonelle familieverdier og nasjonalkonservatismen terreng. Polen har fremdeles en av de strengeste abortlovene i Europa, og i Ungarn leder statsminister Viktor Orbán landet inn på en stadig mer autoritær vei.

Mot dette bakteppet er Irlands omfavnelse av liberale verdier et kjærkomment lysglimt.