Leder

Norges tapte ansikt

 • Leder

At verdens mest kjente og respekterte menneskerettighetsforkjemper åpenbart ikke er en velkommen gjest for den norske regjeringen, er verdt å merke seg, skriver Babar Eide Khan (18). Koji Sasahara

Vi har vendt ryggen til oss selv og våre verdier.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I DAG KOMMER Dalai Lama, tibetanernes åndelige leder, til Norge — 25 år etter at Stortingets Nobelkomité tildelte ham fredsprisen.

Som fredsprisvinner og ikkevoldssymbol burde Dalai Lama være en meget velkommen gjest. Det er han ikke. Stortingspresidenten nekter å treffe ham. Det samme gjør den norske regjeringen. Vakre ord om menneskerettigheter gjelder visst ikke lenger, for stormakten Kina har forlangt at Norge skal bidra til å isolere den tibetanske fredsprisvinneren. Da blir det også slik: Nå er det Kina som dikterer Norges utenrikspolitiske linje i dette spørsmålet.

Det er trist. Og det er ynkelig. Med all uønsket tydelighet signaliserer både stortingspresident og regjering at Norge er et land som ofrer sine prinsipper bare presset er stort nok. Og ikke bare det: Vi signaliserer at her i landet holder vi oss med et lederskap som gir etter for press.

Det er et farlig signal.

Vi har vendt ryggen til oss selv og våre verdier

NORGES NEI til Dalai Lama har vakt internasjonal oppsikt. Vi er en søkkrik nasjon langt fra Kinas nærområde. Vi forvalter verdens mest prestisjetunge fredspris og elsker å se på oss selv som prinsippfaste. Alt dette gjør oss enormt privilegerte. Det gir en unik frihet. Likevel gjør vi knefall for en stadig voksende og mer selvbevisst asiatisk stormakt.

Da er det ikke det spor merkelig at Tibets eksilstatsminister, Lobsang Sangay, i en reportasje i Dagbladets Magasinet stiller følgende fortvilte spørsmål:

«Hvis norske myndigheter ikke vil ta imot Dalai Lama, hvem skal gjøre det da?»

Den mest sviende kritikken kommer fra en av Afrikas moralske storheter, erkebiskop Desmond Tutu. 83-åringen kjenner ikke lenger igjen det landet som ga ham fredsprisen:

«Å vende ryggen til Dalai Lama er også å vende ryggen til det dere har stått for», sier erkebiskopen i et NRK-intervju.

«Jeg har alltid hatt stor respekt for Norge. Den har tatt slutt», sa han også.

DET ER MED DYP beklagelse at vi må konstatere at Desmond Tutu har rett. Det offisielle Norge har sviktet de verdiene vi nå står klar til å hylle ved Grunnlovens 200-årsjubileum. For det spørres ikke lenger etter hva som er rett eller galt, bare hva som er lurt eller dumt. Vi har vendt ryggen til oss selv. Og våre ledere har nå vist at ordene og prinsippene ikke var så mye verdt når det ville koste noe å stå opp for dem.

Hvis alle land fulgte det eksempelet Norge har satt i Dalai Lama-saken, vil verden bli et sted der ingen våger å stå opp for undertrykte som stormaktene ønsker å gjemme bort. Vi viser med pinlig tydelighet hvor lett det er for oss å stå rakrygget opp for demokrati og menneskerettigheter i et ubetydelig land som Myanmar, men hvor grovt vi svikter når mektige Kina ikke tåler det.

STORTINGETS presidentgemakker og regjeringskontorene er denne uken stengt for Dalai Lama, mens sametingspresident Aili Keskitalo viser ham sin åpne dør ved å møte ham. Det står det respekt av. Så vet da også sametingspresidenten mer om det å være en minoritet enn de fleste nordmenn. Derfor skjønner hun kanskje mer av isolasjonens smerte enn Dalai Lama-fornekterne blant norske politikere.

Fredag drar den milde tibetaneren videre til Nederland. Der møtes han av landets utenriksminister. Det er altså fortsatt noen europeiske land der det et visst politisk mot. Det må vi lete forgjeves etter i fredsprisnasjonen Norge.

Her sviktet motet da det ble stilt på prøve. Og vi sitter igjen med tapt ansikt.

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Krypingen for Kina gir resultater

 2. KRONIKK

  Liu Xiaobo var kjerne i den historisk vanskelige Norge-Kina-konflikten. Hva skjer nå som han er død? | Henning Kristoffersen

 3. VERDEN

  – Avtalen med Kina er ydmykende for Norge

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Nobelkomiteen fortjener tydeligere regler

 5. VERDEN

  Samarbeidspartiet sjokkert over statsministerens taushet: – Erna må kunne snakke tydelig om en dødssyk politisk fange

 6. POLITIKK

  Støre: Vil stanse Carl I. Hagen