Leder

Trine Skei Grande oppfører seg som en dårlig taper

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Venstre er blant partiene som slikker sine sår etter valgnederlaget. Slikt er sjelden noe vakkert skue. I Venstre har velgeroppslutningen utløst murring om lederskapet i partiet.

Partileder Trine Skei Grande gir ingen tegn til at hun har tenkt å fratre. Så skal det sies at en leder oftest gjør klokt i å insistere på å være motivert og oppleve tillit helt frem til dagen man offentliggjør sin avgang.

Grandes analyse av valgnederlaget er ikke desto mindre bedrøvelig. Hun har nok rett i at kommunevalget ikke ble det klimavalget Venstre hadde håpet på, og også at det kan være strategisk riktig for partiet hennes å forsterke den liberale profilen fremfor å rendyrke klima som hovedsak.

Men å trekke frem «voksende EØS-motstand» som startpunktet for analysen, er så virkelighetsfjernt at man lurer på om hun tuller. Hun poengterte det valgnatten og utdypet det i NRKs Politisk kvarter fredag morgen. Hun setter dette i sammenheng med isolasjonistiske krefter i Europa ellers og en svekket tro på internasjonalt samarbeid. Dette er de mørke motkreftene Venstre nå skal kjempe i senk, skal man tro Venstre-lederen.

Det er i og for seg riktig at partier som er kritiske til EØS-avtalen, hadde fremgang ved årets kommunevalg. Men at folk ved dette valget stemte Senterpartiet, SV og Rødt først og fremst fordi de ønsker å avvikle EØS-avtalen, fremstår mildt sagt usannsynlig.

De to øvrige valgvinnerne – MDG og FNB – er enten tilhengere av EØS eller har ingen politikk på området. Grovt sett har EØS kun vært på agendaen én gang i valgkampen, og det var da nettopp Grande valgte seg temaet i duell med Trygve Slagsvold Vedum i den første partilederdebatten på NRK. Det er ett kjennetegn som først og fremst deles av valgvinnerne, og det er at de er opposisjonspartier.

Dette var kanskje ikke noe klimavalg, men det var i hvert fall ikke et EØS-valg.

Alle meningsmålinger i Norge viser bred og økende støtte til EØS-avtalen. Trolig har Senterpartiet aldri hatt så mange EØS-tilhengere som velgere, hvilket i seg selv kan redusere sannsynligheten for at partiet virkelig ønsker å sette avtalen i spill om det kommer i posisjon nasjonalt.

EØS bør bli tema i valgkampen inn mot stortingsvalget i 2021. Motstanden som finnes i flere av partiene som nå vokser, må problematiseres. Men Venstre må jobbe bedre enn dette for å få saken på dagsordenen. Fremfor å se spøkelser på høylys dag kan partiet spørre seg selv hvorfor det ikke følger sine europeiske søsterpartier og omfavner EU med mer entusiasme enn EØS-avtalen innebærer.

Les hele saken med abonnement