Leder

Aftenposten mener: Hard brexit kan skape debatt om EØS

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
Theresa May går den harde veien til livet utenfor EU. Her er hun avbildet under det økonomiske toppmøtet i Davos denne uken.

Britenes forhandlinger med EU kan styrke EØS - eller avtalens motstandere.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Etter å ha ruget på saken i syv måneder, kom statsminister Theresa May denne uken med uventet klar beskjed: Storbritannia skal ikke bare ut av EU, men helt ut. Muligheten til å føre en strengere innvandringspolitikk er viktigere enn fortsatt tilgang til EUs indre marked.

I stedet for det siste, vil May forhandle frem handelsavtaler med Unionen.

Britene velger altså en helt annen strategi enn Norge på 1990-tallet. Da forhandlet statsminister Gro Harlem Brundtland frem EØS, arrangementet som sikrer også Norge, Island og Liechtenstein adgang til EUs indre marked, men der EU i praksis bestemmer alt.

Les også

Vil gi opp adgangen til det indre markedet for å få full grensekontroll

Må få egne avtaler

I utgangspunktet berører brexit ikke EØS annet enn ved at Storbritannia selvsagt også forsvinner derfra. Norge må forhandle egne avtaler med naboen på den andre siden av Nordsjøen. Det vil kreve tid og stor innsats, men ordner seg nok.

Så lenge fullt EU-medlemskap er uaktuelt, tyder alt på at EØS forblir den beste måten å ivareta Norges interesser i forhold til EU på. Likevel vil det være naivt å overse at avtalen kan komme i spill.

Senterpartiet og SV har lenge argumentert mot EØS, uten å rikke på folkeflertallet som til nå har vært for. Men de siste årene har motstanden økt også i fagbevegelsen. Dessuten kan Fremskrittspartiet være i ferd med å vende seg mot avtalen.

Les også

Sp om Brexit-talen: – Nå kommer det et alternativ til EØS-avtalen

Ikke i tidens ånd

En avtale som overlater beslutninger til organer i Brussel og sikrer fri arbeidsinnvandring er på en måte ikke i tidens ånd.

Brexit kan få en indirekte virkning for EØS fordi britene nå gjør det motstanderne hele tiden har bedt Norge gjøre: Forhandle frem handelsavtaler som alternativ.

Riktignok er Storbritannia en liten stormakt, både politisk og økonomisk, mens Norge er en økonomisk sterk lilleputt, så man kan ikke trekke direkte slutninger.

Likevel ligger det mye i potten: Hvis selv britene får problemer med å forhandle frem gode avtaler med EU, vil EØS-avtalen fortsatt stå fjellstøtt i norsk politikk. Mange eksperter tror nettopp at britene vil få det tøft.

Les også

EØS-avtalen er vår livbøye | Elisabeth Vik Aspaker

Ønsker debatt velkommen

Skulle britene derimot få til gode avtaler, vil det styrke dem som mener at Norge kan ivareta sine økonomiske interesser i forholdet til EU og samtidig få større selvråderett, uten EØS.

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til NTB at han ønsker en debatt om EØS-avtalen velkommen. Han mener den er blitt debattert for lite siden den kom i 1994. Det er god start. Neste steg må bli en offensiv argumentasjon og helst også en strategi for hvordan handlingsrommet i avtalen kan brukes mer aktivt.

Les flere av Aftenpostens ledere:

Les også

  1. Aftenposten mener: Falske nyheter er en ekte utfordring

  2. Aftenposten mener: Overvåkning må treffe og være godt kontrollert

  3. Aftenposten mener: Høyere utdanning trenger et kvalitetsløft

Les mer om

  1. EØS
  2. EU
  3. Storbritannia
  4. Brexit