Leder

Aftenposten mener: Tyrkia er et problem for NATO

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Gruppen Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan tillater seg stadig mer. Finnes det en grense for hva hans alliansepartnere i Nato tåler?
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

For første gang siden 1971 nektes Aftenpostens korrespondent arbeidstillatelse i et land. Den gangen var det Sovjetunionen som ikke ville ha rapportene fra Per Egil Hegge. Nå fikk Aftenposten nei fra Tyrkia. Denne gangen var det Silje Kampesæter det gikk ut over.

Dagens situasjon er verre, for nå er det en norsk alliansepartner som sier nei.

Tyrkias avslag fremstår som uforståelig, og landet gir ingen begrunnelse.

Avgjørelsen kan ha sammenheng med at Kampesæter er forlovet med en tysk mann med kurdisk bakgrunn, men han sier selv at han aldri har hatt kontakt med PKK eller andre væpnede grupper som kjemper for uavhengighet eller økt selvstyre for de kurdiske områdene øst i Tyrkia. Det er ingen grunn til å mistro ham.

Ufrie medier

Den andre muligheten er at Kampesæter får nei fordi hun har drevet kritisk journalistikk. I så fall er det snakk om et mer allment angrep på pressefriheten.

Tyrkia er i ferd med å bli et illiberalt demokrati

Den årlige oversikten fra Freedom House viser at pressefriheten i Tyrkia blir stadig mindre. Regjeringen blokkerer nettsteder den ikke liker, og forfølger journalister, særlig når disse rapporterer om korrupsjon eller forhold som berører «nasjonal sikkerhet», herunder konflikten med PKK.

Les også

Skrev om tyrkisk våpenleveranse til islamister i Syria - risikerer livstid i fengsel

I det hele tatt er president Recep Tayyip Erdogans Tyrkia i ferd med å bli en trist historie. Regimet blir stadig mer autoritært, og det til tross for medlemskap både i Europarådet og i NATO, samt stadig pågående forhandlinger om et mulig fremtidig medlemskap i EU.

Situasjonen for Aftenpostens korrespondent er bare et lite element i et stort bilde som bør bekymre alle gode krefter, ikke minst i det som kalles Vesten.

Natos verdier

Kan NATO ha et medlem som Tyrkia? Spørsmålet er relevant delvis fordi forsvarsalliansen har et verdigrunnlag, det er ikke bare et bestemt geografisk område som skal forsvares. Innledningen til NATOs charter slår fast at landene i alliansen skal være demokratier og rettsstater.

Tyrkia er i ferd med å bli et illiberalt demokrati, altså et land som holder valg av og til, men som ellers bryter de fleste av demokratiets og rettsstatens spilleregler.

Les også

Disse bildene sjokkerer FN-topp

Den tyrkiske okkupasjonen av Nord-Kypros i 1974, og den påfølgende opprettelsen av en «stat» som fortsatt kun er anerkjent av Tyrkia selv, er også et problem. Dette er ikke så ulikt hva NATO nå kritiserer Russland for, selv om bakgrunnen og forløpet selvsagt var annerledes.

For viktig

Nok et problem er at Tyrkia involverer seg i krigen mot «Den islamske staten» (IS) på en måte som kan gjøre mer skade enn gavn. Tyrkia har brukt krigen som påskudd for å bombe kurdiske posisjoner. Nettopp kurderne er blant de gode kreftene i kampen mot ekstremistene i IS. Tyrkias nedskytning av et russisk fly på grensen mellom Tyrkia og Syria i fjor, kunne også ha fått uoversiktlige konsekvenser.

Ingen tror at Tyrkia vil bli kastet ut av Nato. En formell grunn er at alliansen ikke har noen prosedyre for å ekskludere medlemsland. En mer politisk grunn er at Tyrkia har stor militær og strategisk betydning. Det er ikke engang sannsynlig at Tyrkias illiberale utvikling blir et tema i alliansens offisielle fora.

Pinlig for NATO

Men Tyrkia blir stadig mer pinlig for NATO, og det må kunne forventes at stormaktene i alliansen – fremfor alle USA – gjør mer for å snu den negative utviklingen.

Interessert i flere ledere fra Aftenposten? Her er et utvalg:

Les også

  1. Det er beklagelig hvis ideologisk renhet blir viktigere enn politisk erfaring

  2. Barnevoldssakene må kartlegges bedre

  3. Karakterer må avgjøre hvem som får studieplassene

F

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Ledelse
  2. Nato
  3. Menneskerettigheter
  4. Tyrkia