Leder

Aftenposten mener: Ja til lavere avgift på lettbrus

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

I 2017 inngikk de daværende regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet et budsjettforlik med KrF og Venstre i avgiftspolitikken for å få inn mer klingende mynt til statskassen. Det var særlig én avgift som provoserte mange, og det var sukkeravgiften.

Sukkeravgiften økte med 83 prosent, og drikkevareavgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økte med 42,3 prosent.

Senterpartiet gikk hardt ut mot avgiftene. Ikke fordi sukkerholdig mat og drikke nødvendigvis er så godt, men fordi den ga norske produsenter en stor konkurranseulempe.

Grensehandelen var allerede før dette en utfordring for norske produsenter og dagligvarehandlere. I 2017 økte den med 9 prosent sammenlignet med året før. I år ser tallene enda dystrere ut. Det siste året har det vært en økning i grensehandel på over 15 prosent.

Avgiftene er i første rekke fiskalt begrunnet, som det heter: De skal bidra til penger i statskassen. Men den sekundære begrunnelsen handler om folkehelse. De er ment å «bidra til å redusere forbruket av sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer».

Særavgiftene kan forsvares i et folkehelseperspektiv. Sukker og sjokolade bidrar til fedme. Men når drikkevareavgiften rammer like hardt, uansett om brusen inneholder sukker eller ikke, blir det noe annet.

Jøran Hjelmesæth, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, tar til orde for det han kaller «sunn skatteveksling» og vil ha differensiert avgift.

En firepakning av flasker med halvannen liter sukkerfri colabrus koster rundt 30 kroner pluss pant i nabolandet. Her hjemme koster den samme varen i beste fall rundt hundrelappen. Man kan godt mene at folk heller burde ha drukket vann, men slike formaninger hjelper sjelden. Nye tall fra Infinitum, som drifter panteordningen i Norge, viser at andelen «svenskebokser» er rekordhøy.

I fjor satte regjeringen ned et utvalg som vurderte disse særavgiftene. Utvalgets flertall kom frem til at avgiften bør endres, slik at sukkerfrie drikkevarer får en lavere avgiftssats enn sukkerholdige.

Det ble ikke rom for en slik endring da regjeringen utformet årets statsbudsjett. Forhåpentlig blir neste års budsjett en annen skål – i lettbrus.

Les hele saken med abonnement