Leder

Aftenposten mener: Nedslående politisk utvikling i Bolivia

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Søndag kom kunngjøringen fra Bolivias president Evo Morales: Han trekker seg.

Morales er i ukevis blitt anklaget for valgfusk – ikke uten grunn. Da 83 prosent av stemmene var blitt talt opp om kvelden på valgdagen, lå han ikke an til å vinne første valgrunde. På mystisk vis ble stemmetellingen stanset i 23 timer. Dagen etter hadde tallene på mirakuløst vis snudd i Morales’ favør.

Valgobservatørene fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) konkluderer i sin foreløpige rapport at valget bør gjennomføres på nytt. Det gir en smekk på lanken til Mexicos president Andrés Manuel López Obrador og Argentinas nyvalgte president Alberto Fernández, som allerede hadde gratulert Morales med en valgtriumf.

Søndag meldte Morales at han hadde valgt å levere sin oppsigelse til parlamentet. Også visepresident Álvaro García Linera går av, og det samme gjør presidenten i senatet, Adriana Salvatierra. Dermed er det uklart hvem som skal ta over etter Morales.

Det var et stort øyeblikk da presidenten først kom til makten i 2006. Bolivia er det eneste landet i Sør-Amerika hvor urfolk er i flertall, og Morales var den første blant dem som ble valgt til president.

Beklageligvis har han på ukonstitusjonelt vis klamret seg til makten utover de to perioder som grunnloven tillater.

Under Morales’ presidentskap er andelen fattige i Bolivia redusert fra 60 til 34 prosent. Den sosialistiske presidenten nasjonaliserte oljen og gassen, samtidig som den såkalte «rosa bølgen» skyllet gjennom Latin-Amerika og skapte venstreorienterte regjeringer i land etter land.

Der Venezuela, Argentina og Ecuador har endt i kriser, har Bolivia hatt politisk stabilitet og kraftig økonomisk fremgang.

Dersom Bolivia nå velger en president fra den ytre høyresiden – eller militæret tar over – kan mange års fremgang bli reversert. Luis Fernando Camacha, med økenavnet «El Macho», er blant dem som fisker i rørt vann. Han tilhører den såkalte Santa Cruz-opposisjonen, som kan komme til å ta landet i en langt mer autoritær retning dersom de kommer til makten.

Det var riktig av Morales å gå av, men det er å håpe at hans etterfølgere ikke skrur klokken flere tiår tilbake.

Les hele saken med abonnement