Leder

Ukraina må gripe historisk mulighet

 • .

Ukraina har nå en historisk sjanse til å velge et samlende lederskap som kan fremme en demokratisk utvikling og rydde opp i den ødeleggende korrupsjonen.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

ETTER MÅNEDSLANGE protestaksjoner og store tap av menneskeliv oppnådde Ukrainas opposisjon i helgen ett av sine viktigste mål, å bli kvitt president Viktor Janukovitsj.

Parlamentet har gitt seg tiden frem til i morgen med å bli enige om en avtale for en samlingsregjering. Samtidig begynner kandidatene å posisjonere seg foran presidentvalget som er planlagt i mai.

Mye står på spill. Ukraina har nå en historisk sjanse til å velge et samlende lederskap som kan fremme en demokratisk utvikling og rydde opp i den ødeleggende korrupsjonen.

Utfallet er foreløpig åpent, selv om tidligere statsminister Julia Timosjenko fikk en forholdsvis varm velkomst da hun lørdag kveld ankom Uavhengighetsplassen i Kiev rett fra fengselet. Men hun blir også møtt med berettiget skepsis fra deler av opposisjonen. De har ikke glemt hennes plutselige vei til rikdom gjennom smarte transaksjoner og manipulasjoner av det ukrainske gassmarkedet.

BLANT ANDRE MULIGE presidentkandidater er den tidligere tungvektsmesteren og nå leder for partiet Udar, Vitali Klitsjko. Han var den mest synlige opposisjonslederen på Uavhengighetsplassen og er som Timosjenko en klar tilhenger av tilnærming til EU.

Hvorvidt en av disse, eller andre av dagens opposisjonsledere, har den nødvendige autoritet og troverdighet til å lede et splittet ukrainsk folk, gjenstår å se. Hittil har ukrainerne gang på gang byttet ut sine politiske hovedrolleinnehavere etter hvert som de har vist seg som korrupte og med manglende demokratisk sinnelag.

Men før en ny president velges i mai, må Ukraina få en ny regjering som kan fylle det maktvakuum som oppsto etter Janukovitsjs fall. Det bør være en bredest mulig samlingsregjering som tar opp i seg representanter for alle de viktigste grupperinger i det ukrainske folk.

SELV OM de vestligorienterte og EU-vennlige partiene nå er på offensiven og fremstår som moralske seierherrer, må også den del av befolkningen som støttet Janukovitsj og hans russiskorienterte regime, få sin rettmessige plass i denne overgangsfasen.

Det betyr at også Janukovitsjs eget parti bør få delta, selv om det virker lite troverdig når de gjenværende lederne der nå toer sine hender, legger skylden for blodbadet på Janukovitsj og hans nærmeste medarbeidere, og sier de har forrådt landet.

Og det er av avgjørende betydning at de nye makthaverne ikke henfaller til en hevnlinje som vil ødelegge det som måtte være igjen av enhet og stabilitet i Ukraina. Samtidig må de direkte ansvarlige for blodbadet på Uavhengighetsplassen stilles for retten og få sin straff.

I TILLEGG til å forsøke å samle det ukrainske folk, vil en av de største utfordringene for et nytt regime være å få landets ødelagte økonomi på fote. Ukraina er på randen av konkurs, og den store hjelpepakken russerne lovet landet som motytelse for at Janukovitsj droppet samarbeidsavtalen med EU, kan nå vise seg å være lite verdt. Russerne er ikke begeistret for den vending utviklingen har tatt i Ukraina.

Ukrainerne vil nå trolig vende seg mot vest med bønn om hjelp. Men det er høyst åpent om EU og USA vil være villige til å grave dypt nok i allerede slunkne lommer og bidra tilstrekkelig til at Ukraina kommer seg opp av sin økonomiske hengemyr.

Les mer om

 1. Ledelse

Relevante artikler

 1. LEDER

  Aftenposten mener: Monica Mæland viser sviktende dømmekraft

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Et skritt i riktig retning i kampen mot hatprat

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Regjeringsmedlemmer har større ansvar for den offentlige debatten enn friteatergrupper har

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Varslingssaker ved OUS må håndteres av OUS

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Barnehagen er en integreringsmaskin

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Venstre sier A, men ikke B, om EØS-avtalen