Leder

Skoleåret er for kort til å avsluttes med surr

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Det er gode nyheter at skolebyråden i Oslo vil de koselige tidstyvene til livs. Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (Ap) har sett seg lei på at slutten av skoleåret ender i for mye kos og surr. Det er gode nyheter for elevene.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Et skoleår består av skarve 190 dager. Det utgjør et drøyt halvår i faktisk tidsbruk. Resten er helger, ferier og fri. Antall skoledager er ikke flere enn at de må utnyttes maksimalt til læring, på alle trinn.

I denne læringen skal det finnes rikelig med sosial aktivitet og varierte læringsmetoder. Men målet med skolen må aldri tapes av syne: Elevene er der primært for å lære.

Nå har skolebyråden fanget opp diskusjoner som mange av oss er kjent med. Det er diskusjoner som omhandler ukene før sommerferien starter, uker som er preget av avslutninger og unntak fra timeplanen i stort omfang. Det siste er i hvert fall inntrykket, og må undersøkes nøyere.

Her er skolebyrådens reaksjon:

Les også

Oslos skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap): Vil sikre seg at juni ikke bare blir en «kose- og surremåned med lite struktur»

Bare at skolebyråden tar opp temaet er et signal som er umulig å misforstå. Forhåpentligvis gjør det at terskelen blir høyere for å bytte ut undervisning med kos og surr, som Tellevik Dahl kaller det.

Parallelt varsler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at han vil se på skoleårets oppbygning med tanke på eksamen og russetiden. Elevorganisasjonen og flere rektorer har ønsket å flytte eksamen det siste året på videregående, VG3, til før starten på russetiden. Det er gode grunner til å endre på rekkefølgen på fest og eksamen. Det er betryggende at Røe Isaksen slår fast at hensynet til undervisningen må komme først. Et utvalg skal undersøke hvordan undervisningen kan pusles sammen gjennom året på en måte som ikke reduserer timetallet.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil undersøke om eksamen kan flyttes for tredjeklassene i videregående skole. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Flere forslag er blitt lansert tidligere, men løsningene er krevende fordi de blant annet berører lærernes arbeidstid. Desto mer positivt er det at lærerorganisasjonene vil bidra i arbeidet.

En vurdering av behovet for både høstferie og vinterferie er naturlig i forlengelsen av denne diskusjonen. Elever som avslutter skoleåret i mai trenger neppe en uke vinterferie det året. Den typen endringer krever godt samarbeid med lærerne.

Både Tellevik Dahl og Røe Isaksen setter læring øverst på listen, og er tydelige om hva som er skolens oppdrag. Det må være mulig for dem å snakke seg sammen om et mandat for arbeidet med å sikre at alskens tradisjoner og arrangementer ikke stjeler for mye tid fra undervisningen. Dette vil jo hele skole-Norge ha nytte av.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Torbjørn Røe Isaksen
 3. Skole
 4. Tone Tellevik Dahl
 5. Byrådet (Oslo)

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslos skolebyråd mener det er for lite læring i juni: Vil ha slutt på kose-og surremåneden før sommerferien

 2. NORGE

  Skoleåret kan bli endret - nytt utvalg skal se på omorganisering

 3. NORGE

  «Hva med alle påskekyllingene som lages før påske? Skal det settes ned et utvalg for å sikre at det knyttes læring til dette også?»

 4. KOMMENTAR

  Ja til kos og surr på slutten av skoleåret

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Ja til kortere eksamensperiode

 6. SID

  Lytt til elevene. Avlys eksamen nå!