Leder

Aftenposten mener: På høy tid med strengere koronatiltak

 • Dagens lederartikkel

Lise Åserud

Myndighetene skjerpet tiltakene mot spredning av koronaviruset kraftig denne uken. Torsdag ble også alle landets skoler og barnehager stengt. Det ble innført forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell. Vi har nå de strengeste begrensningene på samfunnet vi har hatt i fredstid.

Oslo kommune innførte forbud mot forsamlinger over 50 personer torsdag. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa at det er store mørketall når det gjelder antall smittede. Han uttrykte også bekymring for at sikkerheten ikke var god nok ved Oslo lufthavn.

Begrunnelsen for disse nye tiltakene er at pandemien nå går inn i en ny fase, der spredningen nasjonalt ikke lenger er «kontrollert». De nye reglene er blitt møtt med overveiende velvilje og dugnadsånd og en ikke ubetydelig grad av lettelse fra lokale myndigheter og en engstelig befolkning.

Likevel er det grunn til å spørre seg om håndteringen har vært god nok. Kritikken har haglet fra mange hold. Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende at det har kommet skarpe innvendinger fra opposisjonspartiene på Stortinget.

Mer bekymringsfulle er alle varslene som har kommet fra overleger, fageksperter og kommunale ledere. Dette er personer som har det praktiske ansvaret for å implementere smitteverntiltak og medisinsk respons og behandling. De har innstendig bedt myndighetene om tydeligere råd og strengere tiltak, uten å få gjennomslag før de siste dagene.

Det har etterlatt et sterkt inntrykk av at Helsedirektoratet og regjeringen har vært for sene med å ta varslene inn over seg og legge om kursen. Det er også et åpent spørsmål om beredskapsrutinene har vært gode nok, for eksempel når det gjelder sikring av tilstrekkelig smittevernutstyr og medisiner. Dette vil bli tydeligere ettersom sykehuskapasiteten blir utfordret.

Helsedirektoratets rasjonale for en desentralisert strategi har vært at lokale myndigheter selv kan tilpasse tiltak i forhold til risikonivå. Det er i teorien fornuftig og logisk. Mange kommunale ledere har imidlertid uttrykt frustrasjon over denne strategien og formidlet at det har skapt unødig usikkerhet midt i en nasjonal krise.

De nye tiltakene vil forhåpentlig begrense smittespredningen. Landet er i en svært alvorlig situasjon. Alle ressurser bør nå brukes på å bekjempe koronaviruset og få det norske samfunnet gjennom krisen på best mulig måte.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Oslo
 4. Helsedirektoratet

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Sultkatastrofe kan følge koronaviruset: 12.000 mennesker hver dag kan dø av sult innen utløpet av 2020

 2. NORGE

  Direkteblogg om korona

 3. VERDEN

  Flere studier viser at koronapasienter får blodpropp og nerveskader. Nå vet forskerne mer om koronaviruset.

 4. OSLOBY

  Smittevern til tross: Slik så det ut på et pubtoalett i Oslo denne uken.

 5. NORGE

  Interne FHI-anslag: Så mange kan bli smittet når grensene åpnes

 6. NORGE

  Dette er landene Norge nå åpner grensene til. Halvparten sier de nå vil på utenlandsferie.