Leder

Aftenposten mener: Det er forskjell på høyrepopulister

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Valget av statsminister for delstaten Thüringen øst i Tyskland har skapt politisk krise i hele landet. Utgangspunktet var at delstatsvalget i fjor høst ikke endte i et styringsdyktig flertall, mest fordi ytterpartiet Alternative für Deutschland (AfD) fikk stor fremgang.

Den sittende koalisjonen i delstaten – med venstrepartiet Die Linke, sosialdemokratiske SPD og miljøpartiet Die Grünen – mistet sitt grunnlag.

Ingen har villet samarbeide formelt med AfD noe sted i Tyskland. Noen partier, herunder kansler Angela Merkels konservative CDU, nekter å samarbeide formelt også med Die Linke. Årsaken er stor politisk avstand og at partiet er en fortsettelse av kommunistpartiet som i sin tid styrte diktaturet Øst-Tyskland (DDR).

Konstitueringen i Thüringens parlament ledet frem til en siste, hemmelig avstemning. AfDs medlemmer stemte da uventet ikke på sin egen statsministerkandidat, men derimot på kandidaten til lille, liberale FDP. CDU stilte ikke egen kandidat og stemte også på FDPs mann. Thomas Kemmerich ble dermed valgt.

Skandalen var et faktum, mest for FDP, men også for CDU. Angela Merkel erklærte at situasjonen var uakseptabel. Det samme gjorde FDPs leder på forbundsnivå, Christian Lindner. Kemmerich erklærte sin avgang. Fortsettelsen er uklar.

AfD tilhører en type partier som truer stabiliteten i mange land. De kalles høyrepopulistiske eller nasjonalkonservative. Noen kommer fra en fascistisk eller annen høyreekstrem tradisjon, noen fra en liberalistisk eller tradisjonelt konservativ tradisjon, og ikke så få har flere elementer i seg.

Det varierer også i hvilken grad partiene i dag respekterer demokratiet og de liberale verdiene som ligger til grunn for det, for eksempel respekt for minoriteters rettigheter. Noen avgrenser seg tydelig fra høyreekstreme strømninger, andre gjør det ikke.

Partiene har hatt betydelig oppslutning over tid. Derfor må også samarbeid med dem vurderes, men det bør skje etter saklige kriterier som de ovennevnte.

Slik bør også andre ytterpartier vurderes, som Die Linke. Dette partiet er dog klart demokratisk i dag, noe som fører til at flere andre er rede til å regjere sammen med det.

AfD er i den gale enden av skalaen på alle punkter, særlig i Thüringen, der Björn Höcke er partiets sterke mann. En domstol slo nylig fast at det er greit å kalle ham fascist.

Gitt Tysklands historie er det ikke rart fronten mot AfD er klar.

Les hele saken med abonnement