Leder

Aftenposten mener: En regjering som vil øke Israels isolasjon

 • Aftenposten Redaksjon

afp000861801-0ILVjAIhk1.jpg Foto: Dan Balilty

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

ISRAELS statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde denne uken at han etter langvarige forhandlinger hadde klart å sette sammen en ny regjering. Med støtte fra 61 av 120 representanter har den knappest mulig flertall i nasjonalforsamlingen Knesset.

Regjeringen blir også den mest høyreorienterte i Israel på lenge. Kjernen i den nye koalisjonen utgjøres av Netanyahus eget høyreparti Likud. I tillegg deltar det nye sentrum/høyre-partiet Kulanu og tre partier på den nasjonalistiske og ultraortodokse fløyen.

VALGET 17. MARS ble beskrevet som en stor seier for Netanyahu, som har vært statsminister siden 2009, i tillegg til at han også var regjeringssjef fra 1996 til 1999.

Ut fra dette trodde mange at regjeringsdannelsen skulle bli enkel, men i stedet trakk tautrekkingen mellom partiene ut så lenge at fristen på 28 dager måtte forlenges med to uker. Netanyahu ser ut til å ha undervurdert bitterheten hos de mindre partiene over at han "stjal" tilhengere fra dem ved å legge seg langt til høyre i valgkampen.

Så sent som mandag ga utenriksminister Avigdor Lieberman beskjed om at han ikke ønsket å delta i den nye regjeringen. Grunnen var at Netanyahu angivelig ikke har gjort nok for å opprette nye bosettinger på Vestbredden og at han har vært for passiv i kampen mot Hamas i Gaza.

NETANYAHU sa i valginnspurten at en palestinsk stat ikke kommer til å se dagens lys så lenge han sitter med makten. Utspillet utløste sterke protester både fra opposisjonen og i utlandet, der den internasjonale kampanjen for å anerkjenne en palestinsk stat har fått vind i seilene.

Senere har Netanyahu forsøkt å moderere uttalelsen ved å si at en palestinsk stat ikke kommer på tale i "nær fremtid". Her har han imidlertid lite å gå på. Koalisjonspartnerne vil blokkere selv en forsiktig oppmykning. Det er fare for at Israels internasjonale isolasjon vil øke og at det anstrengte forholdet til USA kommer til å vedvare.

DET STORE SPØRSMÅLET er hvor lenge regjeringen overlever. Kjennere av israelsk politikk mener at Netanyahu ikke akter å bli en handlingslammet statsminister og at han planlegger en snarlig utvidelse av regjeringen.

Det er sterke argumenter for at Israel trenger en periode med en bred samlingsregjering. Utenrikspolitisk er landet inne i en blindgate, og innenrikspolitisk er det behov for sosiale og økonomiske reformer.

I TILLEGG kan man si at oppsplittingen av israelsk politikk er gått så langt at landet nærmer seg en systemkrise. Likud, den store valgvinneren, endte tross alt med bare 30 av 120 mandater i Knesset. Nest størst ble Sionistunionen med 24 representanter.

Resten er fordelt mellom åtte ulike grupperinger. Resultatet er at viktige beslutninger ofte tar urimelig lang tid og at snevre særinteresser får uforholdsmessig stor innflytelse.

I praksis kan dette best motvirkes ved at Netanyahu åpner regjeringen for Sionistunionen og opposisjonslederen Isaac Herzog. Men forutsetningen er at dette blir mer enn en taktisk manøver. Bare forhandlinger kan avklare om det finnes en felles kriseforståelse som kan gi grunnlag for en politisk handlingsplan.

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Israel

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Netanyahu vant valget i Israel. En hestehandel kan redde ham fra fengsel.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Netanyahu er eneste kandidat fra sitt parti som ikke vil annektere Vestbredden.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Dette bildet ble hemmeligstemplet. Men nå er generalen blitt statsministerkandidat.

 4. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Israels regjering er svekket

 5. VERDEN
  Publisert:

  Siste fra Israel: Ingen får flertall etter valgthriller

 6. VERDEN
  Publisert:

  Valgdagsmålinger viser at det kan bli svært jevnt valgresultat i Israel