Leder

Aftenposten mener: Tyrkia er blitt et problem for NATO

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Den autoritære politiske utviklingen i Tyrkia er et problem i seg selv. NATO er ment å være et samarbeid mellom land som har demokratisk styresett, viser respekt for individets frihet og gir sine borgere rettssikkerhet. Det står i alliansens traktat.

Men NATO har også tidligere levd med medlemsland som ikke oppfyller kravene. Hellas og Portugal var diktaturer i en periode. Slik sett er Tyrkia, som tross alt ikke kan kalles et diktatur ennå, et håndterbart problem.

Verre er det at Tyrkia nå kjøper forsvarsmateriell fra nabolandet Russland, som er NATOs strategiske motpart. I helgen startet leveransene av det russiske luftforsvarssystemet S-400.

Her er det snakk om store problemer, både militært og politisk. Militært handler det om noe så prosaisk som at våpensystemene i NATO skal kunne fungere sømløst sammen når de trengs. Man kan bare prøve å forestille seg en militær konflikt med Russland, der NATOs nest sterkeste hær – altså den tyrkiske – skal bruke russiske våpen.

S-400 er dessuten en konkret trussel mot jagerflyet F-35, som er en sentral del av NATOs kapasitet. Tyrkias kjøp gjør det lettere for russerne ikke bare å videreutvikle systemet, men også å selge det til andre land.

De militære problemene glir lett over i de politiske, som er enda større. USAs president Donald Trump har gitt forgjenger Barack Obama skylden for situasjonen som har oppstått. Selv om alt Trump sier må tas med minst én klype salt, ligger det noe her. Forholdet mellom Tyrkia og USA har vært vanskelig lenge, både hva våpensalg og strategisk samarbeid angår.

Nå har Russland i alle fall fått en stor seier. Det er uklart hvor nær kontakten mellom Tyrkia og Russland vil bli, men våpensalget skaper utvilsomt en usikkerhet i NATOs hovedkvarter i Brussel, der det selvsagt jobber tyrkere på alle nivåer.

Generalsekretær Jens Stoltenberg har med god grunn uttrykt bekymring over situasjonen. Han understreker at Tyrkia, som et selvstendig land, har rett til å kjøpe våpen fra hvem det vil. Men Stoltenberg er urolig for alliansens såkalte interoperabilitet, altså at våpensystemene må fungere godt sammen.

Han er også bekymret for at USA nå varsler straffetiltak mot Tyrkia, noe som lett kan gjøre situasjonen enda verre mellom NATOs to sterkeste militærmakter. 

Alliansen er jo under press fra før, på grunn av til dels sterke motsetninger mellom USA og sentrale europeiske allierte. 

Utviklingen er heller ikke godt nytt for Norge, hvis militære sikkerhet hviler tungt på et NATO som fungerer godt.

Les hele saken med abonnement