Leder

Aftenposten mener: Nedslående valgresultat i Tyrkia

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vinker til sine tilhengere tidlig mandag morgen i Ankara. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Så gikk det som det måtte: Recep Tayyip Erdogan vant søndagens presidentvalg i Tyrkia. Erdogan og hans parti AKP fikk 52,5 prosent av stemmene.

Under talen til sine tilhengere i Istanbul søndag kveld fremhevet Erdogan at den høye valgdeltagelsen viste at Tyrkia var et godt fungerende demokrati.

– Med et oppmøte på nær 90 prosent har Tyrkia lært verden en lekse i demokrati, sa Erdogan til publikum ifølge nyhetsbyrået NTB.

Ikke alle er enig i det. På valgdagen kom det meldinger om valgfusk i den kurdiskdominerte sørøstlige delen av landet. Utfordreren Muharrem Ince og hans parti CHP ba velgere om å gå til stemmelokalene og bli der til stemmene var talt opp.

Les også

Erdogan får fem nye år som president. Tilhengerne feirer seieren i gatene

Erdogan har nå sittet med makten i 16 år. Etter det mislykkede kuppforsøket i 2016 innførte presidenten tre måneders unntakstilstand. Den ble siden forlenget og gjelder fremdeles. Etter dette valget blir Erdogan Tyrkias mektigste mann siden Atatürk, som døde for 80 år siden.

Stillingen som statsminister vil forsvinne. Presidenten blir i stedet regjeringens leder. Han vil også ha fullmakt til å oppløse parlamentet og utlyse nyvalg. Parlamentet får liten innflytelse, mens Erdogan vil få enda større mulighet til å påvirke domstolene.

Les også

Derfor fortsetter Erdogan å vinne valget – dette har ikke vi i Vesten forstått

Man kan ikke stikke under stol at Erdogan har sterk støtte i store deler av befolkningen. Til tross for at presidenten blant annet har stanset så godt som all kritisk presse, kastet kritiske journalister i fengsel og fjernet 150.000 mennesker fra stillingene sine etter det mislykkede kuppforsøket for to år siden, er han svært populær.

– Han er ingen diktator, han er en leder. Seieren tilhører dem som tror. Det osmanske riket vil gjenoppstå, for han er den andre erobreren, sa en gruppe Erdogan-tilhengere til Aftenposten under feiringen utenfor partihovedkvarteret til AKP i Istanbul.

Den russiske presidenten Vladimir Putin var blant de første til å gratulere Erdogan med valgseieren.

Gjenvalget av den stadig mer autoritære Erdogan til president i NATO-landet Tyrkia er nedslående for både NATO og EU. At Vesten og Norge skal være i en sikkerhetsallianse med en stat som hurtig beveger seg i udemokratisk retning, gir all grunn til bekymring.

Les mer om

  1. Leder
  2. Tyrkia
  3. Recep Tayyip Erdogan
  4. Demokrati