Leder

Aftenposten mener: Viktig å hegne om og styrke NATO

 • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, under et besøk i Estland i forrige uke. Foto: Øystein Langberg

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Verden har ikke vært farligere på 30 år, sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, i et intervju med den britiske avisen The Guardian fredag.

Sammenfallet i tid er tilfeldig, men utspillet fra den forrige statsministeren er illustrerende på tampen av den norske valgkampen.

Til tross for at mange velgere sikkert føler stor uro ved hvordan verden utvikler seg, har internasjonal politikk og forsvarspolitikk vært så godt som fraværende i ordskiftet.

Det er å håpe at politikerne vier temaene større interesse når den politiske hverdagen straks setter inn.

Stor russisk øvelse

Den umiddelbare bakgrunnen for Stoltenbergs uttalelser er at Russland denne uken igangsetter en stor militærøvelse i Østersjø-regionen, tett opp til NATOs østgrense.

Basert på erfaringer fra tidligere øvelser, antar NATO at opptil 100.000 soldater og annet personell vil delta, selv om russiske myndigheter sier det ikke vil være mer enn 13.000 i sving.

Tallet har betydning fordi NATO har rett til å ha observatører til stede dersom øvelsen omfatter mer enn 13.000. Hvis slike avtaler brytes, er det en uvennlig handling.

Les også

Russland sier de skal trene 12.700 soldater. NATO tror 100.000 er med. Nå skal russerne øve krig på alliansens dørstokk.

Truende for Baltikum

Likevel er ikke tallet det viktigste. En så stor russisk øvelse i denne regionen er egnet til å skape frykt i NATOs østligste medlemsland, særlig i de baltiske republikkene Estland, Latvia og Litauen.

Selv om Russland ikke har militære ressurser til å true hele NATO i en konvensjonell krig, er det ikke utenkelig at president Vladimir Putin i en gitt situasjon kan komme til å skape en «situasjon» i Baltikum som ligner den i Øst-Ukraina – for å teste hvordan den vestlige alliansen reagerer.

Sistnevnte spekulasjon kommer ikke fra NATOs generalsekretær. Det er logisk. Stoltenbergs oppgave er å ikke overdrive farer og å gjøre sitt beste for å forebygge konflikt. Han nøyer seg med å konstatere at Russland opptrer «mer selvhevdende».

Les også

Stoltenberg er bekymret for Nord-Korea: – Vi har ingen gode alternativer

NATO har nøkkelrolle

Om USAs president, Donald Trump, og hans bidrag til å skjerpe konflikten om Nord-Koreas atomvåpen, uttrykker Stoltenberg seg også forsiktig: «Trump er USAs valgte president.» Han fremholder at konflikten med diktaturet til Kim Jong-un må finne en politisk løsning.

Internasjonal terrorisme og generell mangel på stabilitet står også på listen over faktorer Stoltenberg mener gjør verden farligere enn på lenge.

NATO har en nøkkelrolle nå, fordi det er her USA og Europa samarbeider om sikkerhetspolitikk. Dessuten er det innenfor NATOs ramme den militærpolitiske dialogen med Russland pågår.

NATO må styrkes, både militært og politisk. Her må også Norge gi solide bidrag.

Les mer om

 1. Leder
 2. Russland
 3. USA
 4. Jens Stoltenberg
 5. Nato

Relevante artikler

 1. VERDEN

  13.000 eller 100.000 soldater? Usikkerheten er stor før Russland skal øve krig på NATOs dørstokk.

 2. VERDEN

  Først var det Trump han måtte temme. Nå har Nato-sjefen fått en ny kranglefant som nekter å innordne seg.

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Tyrkia er blitt et problem for NATO

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Vennlig, men viktig press fra Stoltenberg på Solberg

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Europas sikkerhet er ingen selvfølge

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Stoltenberg spiller en viktig rolle