Leder

Aftenposten mener: Risikabel gambling med britenes fremtid

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Boris Johnson nådde sitt mål.

Brexit er nå et faktum. Da må man håpe at Boris Johnson lykkes.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Dramaet rundt Brexit har vart i fem år. Det har vært endeløse spekulasjoner om hvilke konsekvenser en løsriving fra EU vil få. Nå kommer svaret.

Storbritannia forlot EU formelt ved inngangen av 2020. Det siste året har imidlertid landet vært en overgangsfase. Dermed har ikke brexit trådt i kraft i praksis. Det skjedde klokken 23 på nyttårsaften.

De neste ukene og månedene må Storbritannia tilpasse seg en ny virkelighet. Det er knyttet stor usikkerhet til hva dette vil bety for britisk økonomi.

Storbritannia har vært med i EU i nesten 50 år. Landet har riktignok stått utenfor noen sentrale prosjekter, som innføringen av en felles valuta. Likevel er britisk økonomi tett knyttet til resten av kontinentet.

Avtale i siste liten

Statsminister Boris Johnson klarte å hale i land en avtale med Brussel i siste liten. Den er mindre omfattende enn EØS-avtalen som Norge er en del av.

Briter kan ikke lenger arbeide og bosette seg i andre europeiske land uten å søke om tillatelse. Taket for opphold uten visa er nå 90 dager. Og kvalifikasjoner bli ikke lenger automatisk godkjent, for eksempel for sykepleiere eller ingeniører. De som allerede bor i andre land beholder imidlertid rettighetene sine. Det gjelder rundt 4 millioner mennesker.

Den store seieren for Johnson er at han har sikret tollfri handel på varer. Johnson hevder den nye avtalen gir Storbritannia frihet til å bygge økonomien. Samtidig kan de handle med EU «uten barrierer», sier han. Kritikerne mener statsministeren prøver å pynte på en dårlig deal.

Likevel fikk avtalen til slutt bred politisk støtte.

«Ingen avtale er det eneste alternativet. Da aksepterer vi denne,» sa Labours leder Keir Starmer.

Et sjansespill

Brexit var et risikabelt sjansespill helt fra starten. Statsminister David Camerons feilberegnet fatalt da han skrev ut folkeavstemning om EU i 2016. Johnson og andre «leave»-tilhengere drev deretter en uansvarlig kampanje basert på usannheter og overdrivelser.

Etter at Johnson overtok som statsminister har han gamblet høyt om britenes fremtid. Hans fremferd i forhandlingene med EU har grenset til det absurde.

Nå kommer sannhetens øyeblikk. Både britisk og europeisk økonomi går inn i en sårbar fase. Norge vil også naturlig nok bli påvirket. Man kan derfor ikke annet enn å håpe på at Johnson nå lykkes med sitt prosjekt, uansett hva man måtte mene om brexit.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Brexit