Leder

Aftenposten mener: Suveren kulturutveksling i Meråker

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

På selveste julaften kunne Adresseavisen fortelle en eventyrlig historie.

I halvannet år har 40 kinesiske idrettstalenter vært i Meråker i Trøndelag for å trene langrenn. Med seg har de et team på 15 trenere og ledere som skal følge opp prosjektet.

Det er ikke tilfeldig at kineserne befinner seg nettopp i Norge for å perfeksjonere diagonalgang og dobbelttak. Forholdet mellom Norge og Kina var som kjent meget anspent etter tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo. Blant mange forsøk på oppvarming av den diplomatiske forbindelsen ble det i 2017 inngått en samarbeidsavtale mellom det norske kulturdepartementet og Kina. Formålet var medaljer i Beijing-OL i 2022.

Det er både hyggelig og morsomt at akkurat langrenn kunne fungere som en diplomatisk håndsrekning. Kulturutveksling av denne typen er bare av det gode.

Men så var det heller ikke her problemene oppsto. De siste ukene er biblioteket i Meråker blitt oppsøkt av representanter fra den kinesiske delegasjonen, som vil ha en bok fjernet.

I forbindelse med det store oppbudet av kinesere i kommunen har Meråker nemlig fått tilsendt kinesisk litteratur fra Deichman bibliotek. I sortimentet var det en bok om den nyreligiøse bevegelsen Falun Gong. Bevegelsen er forbudt i Kina, og dens tilhengere er blitt forfulgt, fengslet og torturert i årevis. Falun Gong er fryktet av kinesiske myndigheter etter at bevegelsen i 1999 samlet hele 10.000 mennesker til en demonstrasjon på Den himmelske freds plass. De protesterte mot et lovforslag som ville innskrenke religionsfriheten i landet.

Nå har forfølgelsen av Falun Gong altså strukket seg helt til Meråker. Den kinesiske delegasjonen har bedt om å få boken fjernet. Når det ikke førte frem, forsvant boken fra hyllene. Den dukket senere opp igjen – gjemt bak noen andre bøker. Representanter fra delegasjonen har sagt de frykter at hvis noen av skiløperne blir tatt med en forbudt bok, risikerer de arbeidsleir eller fengsel i Kina.

Biblioteksjef Anne Marken i Meråker har kontant avvist ønsket om å få boken fjernet. Det er kulturutveksling på sitt beste.

At kinesiske sensurforsøk finner veien helt til Meråker i Trøndelag, sier sitt om hvor dårlig det står til med ytringsfriheten i Kina. Når kineserne finpusser fiskebensteknikken i Norge, er det særdeles gledelig om de samtidig får med seg en smakebit av norske verdier. Biblioteket i Meråker formidler dem på en suveren måte.

Les hele saken med abonnement