Leder

Aftenposten mener: Posten må bli postmoderne

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Behovet for postombæring synker raskt. Det distribueres 60 prosent mindre i dag enn i 2000. Hver husstand mottar nå i snitt tre adresserte brev i uken. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Arbeiderpartiet har fått kalde føtter, nå vil de ikke lenger støtte regjeringens ønske om å redusere levering av post fra fem til tre dager i uken.

Teknisk sett retter Arbeiderpartiets ferske motvilje seg mot en foreslått endring i postloven, der Samferdselsdepartementet ønsker å redusere plikten til å levere papirpost til annenhver dag i en toukers syklus, altså tre dager den ene uken og to dager den neste.

Begrunnelsen for lovendringen er at behovet for og etterspørselen etter brevpost er kraftig svekket. Når folk kan sende hverandre nær sagt hva som helst digitalt, helt gratis i løpet av sekunder, blir papirpost mindre attraktivt. Derfor har postmengden falt med 65 prosent siden år 2000. Prognosene frem mot 2025 tilsier en ny nedgang på nær 60 prosent.

Å opprettholde postlevering fem dager i uken, som i dag, vil koste fellesskapet en milliard kroner i 2025, ifølge Posten. Det er mye penger for en tjeneste det hverken er stort behov for eller stor etterspørsel etter. De fleste har innsett det.

Posten selv mener det er nødvendig med en slik omlegging for «å tilpasse posttjenestene til en digital tid med nye brukerbehov». NHO, Virke og Spekter støtter den også. Selv Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund, som organiserer postansatte, mener at omleggingen er nødvendig, til tross for at den rammer deres medlemmer.

«Vi postfolk skulle gjerne gått med post hver dag, men vi er avhengige av at noen tar regninga», skrev forbundsleder Odd Christian Øverland i medlemsbladet Posthornet i forrige uke. Det er presist formulert.

For noen blir endringen ubehagelig. Departementet anslår at mer enn 1500 postbud vil miste jobben. Politiet og inkassobransjen har vært bekymret for treg postgang. Og ikke minst vil endringen ramme avisdistribusjonen i distriktene.

85 prosent av papiravisene leveres imidlertid med avisenes egne budtjenester. For de resterende 15 prosentene har regjeringen lagt opp til å bruke 750 millioner over tre år fra sommeren 2020 på å kjøpe distribusjon tre dager i uken. I tillegg vil regjeringen øke mediestøtten med 10 millioner kroner for å styrke avisbransjens arbeid med digitalisering og omstilling.

Landslaget for lokalaviser (LLA) mener at de fleste av deres medlemsbedrifter vil klare å tilpasse seg. Andre skulle gjerne hatt mer tid til å digitalisere. Men alle forstår hvorfor endringen kommer.

At Arbeiderpartiet nå stikker kjepper i hjulene for redusert postombæring, er bekymringsfullt.

Posten skal frem – ikke tilbake.

Les også

Ap vil ha post fem dager i uken

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Posten
  3. Omstilling
  4. Digitalisering
  5. Digital
  6. Landslaget for lokalaviser (LLA)
  7. NHO