Aftenposten mener: Tragisk ansvarsfraskrivelse i Jemen

Sekker med mel deles ut fra havnen i Hodeidah torsdag denne uken.
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Situasjonen i Jemen er forferdelig på alle tenkelige måter.

Det folkerike landet har vært ustabilt siden 2011 og herjet av borgerkrig siden 2015. Konflikten er håpløst underdekket til tross for at FN anser det som en av verdens verste humanitære kriser. Opptil 13.600 mennesker, 5200 av dem sivile, var blitt drept i krigen i Jemen frem til desember 2017, ifølge FN. Mange flere er rammet av sykdom og sult.

Fronten på bakken mellom houthi-bevegelsen nord i landet og styrker lojale til Abdrabbuh Mansour Hadi, har imidlertid vært mer eller mindre stabil i over to år.

Kampen om havnen

Nå går krigen inn i en ny, dramatisk fase. Over 22 millioner mennesker i landet er avhengige av humanitær hjelp utenfra. 70 prosent av denne hjelpen kommer til landet gjennom havnebyen Hodeidah, som i dag kontrolleres av houthiene. Nå har regjeringsstyrker, støttet av De forente arabiske emirater (UAE) og Saudi-Arabia, innledet et angrep mot havnebyen. En rekke landsbyer er erobret, og nå står selve byen, og havnen, for tur.

Les også

FN advarer: Svært høy risiko for at 300.000 barn vil dø

Angrepet må stanses. Alt annet vil være en humanitær katastrofe. Området er trolig godt befestet, blant annet med miner. Et angrep vil etter alle solemerker ødelegge havnen og med den muligheten til å frakte nødhjelp inn i landet.

Alvoret i situasjonen gjenspeiles dessverre ikke i handlekraft. Sikkerhetsrådet hadde møte torsdag kveld. Rådet klarte å enes om en formulering der de uttrykker «dyp bekymring» for situasjonen. Det er for svakt.

Må presse Saudi-Arabia og UAE

De vestlige landene må forlange at Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gir tid til at FNs spesialutsending for Jemen, Martin Griffiths, får meglet frem en løsning der byen havner under internasjonal administrasjon. USA, Storbritannia og Frankrike – og Norge, for den saks skyld – må nå bruke alle mulige kanaler for å legge press på sine saudiarabiske samarbeidspartnere. Nå er man med åpne øyne i ferd med å legge til rette for verdens største humanitære katastrofe. Det blir dyrt. Først og fremst i tap av menneskeliv. Men også i form av nødhjelp fra de samme landene som nå ikke makter å presse den angripende part.

Det er vanskelig å se en langsiktig løsning for Jemen. Konflikten er komplisert og sammensatt på bakken med ulike grupperinger som kjemper mot hverandre. I tillegg er den blitt en del av den regionale kampen mellom Saudi-Arabia og Iran, sunnimuslimer mot sjiamuslimer, noe som vanskeliggjør situasjonen ytterligere.

At en løsning er vanskelig å få øye på, må ikke føre til handlingslammelse på kort sikt. Havnen i Hodeidah må reddes.