Dårlig dømmekraft

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det er mye vi ikke vet i den skandalen som nå rulles opp i USA. Men én ting vet vi: CIA-sjef David Petraeus, en nærmest genierklært firestjernes general etter innsatsen i Irak og Afghanistan, har fått en dramatisk slutt på sin karrière. Den direkte årsaken er hans forhold på si til forfatteren og biografen Paula Broadwell.

Petraeus er gått av, og innrømmer at han har vist "dårlig dømmekraft". Det er ikke å ta for hardt i. En leder for en av verdens største etterretningsorganisasjoner kan ikke stille seg selv og organisasjonen i en situasjon som gjør ham utsatt for politisk eller annet press. Det var derfor helt riktig av Petraeus å gå av. Han kunne rett og slett ikke ha fortsatt som CIAs leder.

Men selv om han har trukket den eneste riktige konklusjon, er det allerede nå klart at saken ikke er fullt ut belyst. Den har åpenbart forgreninger også til andre fremtredende militære sjefer, først og fremst general John Allen, leder for ISAF-styrken i Afghanistan.

Det er heller ikke fullt ut forklart hvorfor FBI ventet til dagen etter presidentvalget med å offentliggjøre Petraeus-saken, om hans øverstkommanderende, president Barack Obama, visste noe om at CIA-sjefen var i søkelyset, eller om Petraeus har lekket hemmelige dokumenter. Det er politisk nesten like ille om presidenten visste eller ikke visste om at Petraeus var under etterforskning. Saken kommer derfor helt klart til å få et politisk etterspill. Kongressen har allerede begynt sin granskning.