Leder

Aftenposten mener: Virkelighetsfjernt om pølser og politikk

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

«Skal en gjøre noe for grisebøndene sånn at en kan rydde opp i bransjen, som en er i gang med, ja, da mener jeg at da bør en fyre opp i grillen og legge noen pølser og nakkekoteletter på med god samvittighet».

Slik serverte Senterpartiets Geir Pollestad sin løsning på dyrevelferdsproblemene i svinenæringen i onsdagens Dagsnytt 18. Utspillet var en reaksjon på Griseløftet, en underskriftskampanje i regi av Nettverk for dyrs frihet, der de som signerer, gir et løfte om å avstå fra å spise grisekjøtt i sommer.

Sirin Hellvin Stav i Miljøpartiet De grønne er en av dem som har signert, og var derfor Pollestads motdebattant i Dagsnytt 18. Hun mente at problemet er at folk kjøper billig kjøtt, og at det tvinger grisebøndene til å drive uansvarlig.

For å begynne med Stav: De fleste grisebønder driver lønnsomt og ansvarlig innenfor det regelverket vi allerede har i Norge. Det kan godt hende at de som driver uansvarlig, har en økonomisk motivasjon i å omgå regelverket, men det er i så fall ikke fordi de tvinges til det.

At kjøttboikotten hun deltar i, kan ha en oppdragende effekt på næringen som helhet, er imidlertid åpenbart. For eksempel førte kundeflukten til forbedringer i kyllingnæringen etter Narasin-skandalen. Når Pollestad hevder at økt konsum av svinekjøtt er et effektivt dyrevelferdstiltak, er det selvfølgelig helt galt. Dyrevelferdstiltak koster penger, men det er ingen automatikk i at økt forbruk fører til at flere driver med høy grad av dyrevelferd.

Strengere lover og regler – og ikke minst håndheving – kunne kanskje gitt høyere priser og bedre dyrevelferd, men det var ikke det som ble diskutert i Dagsnytt 18.

Det ser for øvrig ikke ut til at Brennpunkt-dokumentaren Griseindustriens hemmeligheter har hatt all verden å si for salget. Aftenposten har vært i kontakt med dagligvarekjedene, som melder om en svak sesong for svinekjøtt på grunn av været, men så langt ubetydelige variasjoner etter dokumentaren. I noen kjeder har baconsalget økt de siste ukene.

Med andre ord er det lite som tyder på at den polariserte, meningsløse debatten mellom Pollestad og Stav hverken vil påvirke salget av svinekjøtt eller hjelpe grisene i nevneverdig grad. Når ekte dyrevelferdsproblemer er oppe til debatt, er det trist at de peker på årsaker som ikke finnes og møter dem med tiltak som ikke virker.

Sjelden har det vært mer på sin plass å minne om det som kan ha vært salig Bismarcks ord: Den som vet hvordan pølser og politikk blir til, får aldri mer en rolig natts søvn.

I den første versjonen av denne lederartikkelen omtalte vi MDG-politiker Une Bastholm. Det riktige skal være Sirin Hellvin Stav. Aftenposten beklager feilen.

Les hele saken med abonnement