Leder

Aftenposten mener: Positive signaler fra Russland i Arktis

 • Aftenposten Redaksjon

Russland sender inn et nytt krav på Nordpolen. Arktis fortsetter å være svært viktig for president Vladimir Putin.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Russland fornyer sitt krav på Nordpolen. Det er positivt at landet med dette viser at det følger Havrettskonvensjonen og systemet for fremleggelse av sokkelkrav.

Det bør imidlertid ikke være noen overraskelse at dette kravet møtes med ekstra årvåkenhet gitt dagens anstrengte forhold mellom Russland og Vesten.

Flere med samme krav

FNS kontinentalsokkelkommisjon har mottatt et nytt krav fra Russland på havbunnen under Nordpolen. Også Danmark har gjort krav på deler av samme område. Det er ventet at Canada også vil fremme et lignende krav i løpet av kort tid.

Nå går kravene videre til FNs kontinentalsokkelkommisjon.

BAKGRUNN:

Les også

Hvorfor kjempe om Nordpolen?

Tidligere har Russland fått et lignende krav i retur, men har siden den tid tatt omfattende prøver fra området.

Vil ikke blokkere

Selv om kravene fra de tre landene skulle overlappe, har de likevel blitt enige om å ikke blokkere hverandres fremlegg. For å sitere postdoktor Signe Busch Veierud ved K. G Jebsen-senter for havrett: «Hvis kommisjonen finner ut at kravene er overlappende, er det diplomatiet som avgjør hvor grenser skal trekkes.»

Det er likevel ikke til å unngå at kravet blir møtt med en god dose skepsis

Forskere og myndigheter er enstemmig i sin dom av prosessen: Dette er et positivt signal fra Russland om at de vil følge spillereglene i Arktis.

Det er en fornuftig vurdering av situasjonen.

Tradisjon for kompromisser

Historisk er det ikke overraskende at Russland nettopp i Arktis vil handle etter regelverket. I nordområdene har Russland en tradisjon for å finne kompromisser. I tillegg har landet allerede store ressurser i området og vil etter alle solemerker tjene på å følge reglene i kampen om Nordpolen.

Den russiske flaggplantingen var en liten del av en seriøs ekspedisjon som tar sikte på å vise at Lomonosov-ryggen geomorfologisk er en forlengelse av russisk kontinentalsokkel. I dag gjør Russland på ny krav på 1,2 millioner kvadratkilometer havbunn i Arktisk.

Det er likevel ikke til å unngå at kravet blir møtt med en god dose skepsis. Dette stammer fra dagens anstrengte forhold mellom Russland og Vesten.I denne sammenhengen kan kravet leses som en utfordrende handling, og derfor er prosessen viktig for hvordan kravet blir oppfattet av en verden som, med god grunn, er usikker på Russlands politikk.

Visestatsminister på Svalbard

Usikkerheten ble ikke bedre av at den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin brøt alle sanksjoner og tok et mellomstopp på Svalbard før han tok turen til nettopp Nordpolen tidligere i år.

For selv om Russland nå følger spillets regler i Arktis, må stater med sterk tilstedeværelse i nord, følge nøye med på utviklingen. Dette er ikke bare et strategisk viktig område. Det kan ligge enorme ressurser på havbunnen, selv om det langt ifra er sikkert at det er lønnsomt å drive utvinning i området.

Støtte til Store Norske

For Norge er utviklingen særlig interessant sett i lys av Svalbard. Det er ikke lenge siden regjeringen ga 500 millioner kroner til hjørnesteinsbedriften Store Norske.

Russlands opptreden i Ukraina-konflikten viser tydelig at Putin ikke frykter å havne i klinsj med resten av det internasjonale samfunnet

Investeringen er uten tvil et ledd i å bekrefte Norges posisjon på den strategiske øygruppen, og det er liten tvil om at myndighetene frykter for at området kan bli et sted for tøying av grenser.

Må være årvåkne

Russlands opptreden i Ukraina-konflikten viser tydelig at Putin ikke frykter å havne i klinsj med resten av det internasjonale samfunnet. Foreløpig er det ingenting som tyder på at de vil utfordre reglene i Arktis.

Tidligere erfaringer fra blant annet delelinjeavtalen i Barentshavet, viser at Russland legger seg på en diplomatisk linje i nordområdene.

Likevel viser det siste året at når man forhandler med russerne, må en være årvåkne. Det gjelder særlig for Norge på Svalbard.

INTERESSERT I MENINGSSTOFF OM NORDOMRÅDENE? DA ANBEFALER VI DISSE KOMMENTARENE:

HELENE SKJEGGESTAD:

Les også

«Det kommer et slag om Arktis. Det er bare et spørsmål om når og hvor dramatisk det blir.»

PER ANDERS MADSEN:

 1. Les også

  Spillet om Svalbard

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette er grunnene til at Norges Svalbard-politikk er så omstridt

 2. DEBATT

  Kampen om Arktis står mellom bruk og vern | Liv Monica Stubholt

 3. VERDEN

  Arktis har vært et av verdens fredeligste områder. Det som skjer på kartet, kan endre det.

 4. NORGE

  Erna Solberg reiser til Russland på konferanse med Putin

 5. ØKONOMI

  Dette cruiseskipet skal kunne dra til Nordpolen. Oppstår det et uhell, vil det være overlatt til seg selv i flere døgn.

 6. KRONIKK

  Norge som frontlinje mot Russland