Leder

Aftenposten mener: Tyskland må takle uroen i øst

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel

Delstatsvalgene i Sachsen og Brandenburg ga det ventede oppsvinget for høyrepopulistene i Alternative für Deutschland (AfD). Sammenlignet med valgene for fem år siden var partiets fremgang formidabel. Det føk opp til 27,5 prosent i Sachsen og 23,5 i Brandenburg.

Likevel var det lettelse å spore i den føderale regjeringen i Berlin, storkoalisjonen bestående av den konservative blokken CDU/CSU og det sosialdemokratiske partiet SPD. AfDs fremgang ble nemlig ikke fullt så stor som enkelte av meningsmålingene tydet på. CDU klarte så vidt å forbli største parti i Sachsen, SPD i Brandenburg.

De gamle folkepartiene tapte uansett stort. AfD er nå nest størst i delstatene, som begge ligger i det tidligere DDR, det kommunistiske diktaturet som eksisterte mellom 1949 og 1990.

Geografien er ikke tilfeldig, for AfD står klart sterkere i øst enn i resten av Tyskland.

Hovedgrunnen er at gjenforeningen som startet i 1990, ikke har gått etter planen. Fortsatt er arbeidsløsheten i øst høyere, mens lønningene er lavere. Det offentlige servicetilbudet holder ikke vestlig standard. Næringsutviklingen er heller ikke god. Listen kunne forlenges.

Dette har skapt en grunnleggende mistillit i en stor del av befolkningen. Inntil for få år siden gagnet misnøyen mest ytre venstrepartiet Die Linke, men også det er nå gått kraftig tilbake.

Misfornøyde mennesker i det som tidligere var DDR, vender seg mot AfD. Det har delvis med partiets innvandringsfiendtlige retorikk å gjøre. Sammenhengen er enkel: Hvis man er arbeidsløs eller frykter å bli det, og hvis man ikke får endene til å møtes økonomisk, ser man mørkt på at det kommer inn flere folk som også vil ha jobb og andre ressurser.

Men AfDs fremgang har også med andre temaer å gjøre. Partiet spiller behendig på den allmenne misnøyen i øst ved å resirkulere slagord fra perioden rundt 1990, da kommunismens autoritære trygghet ble til kapitalismens usikre frihet: «Wir sind das Volk» – vi er folket – er ett av slagordene. «Wende vollenden» – fullfør overgangen – er et annet.

Om to måneder er det 30 år siden Berlin-murens fall, da Vest-Tysklands forbundskansler Helmut Kohl (CDU) lovet sine nye landsmenn i øst «blühende Landschaften» – blomstrende landskaper. Valgene i Brandenburg og Sachsen vil legge en demper på feiringen 9. november.

Alle andre partiet avviser regjeringssamarbeid med AfD i de to delstatene. Det er naturlig så stor som avstanden er, men problemene i øst må åpenbart tas mer alvorlig enn hva som er gjort til nå.

Les hele saken med abonnement