Leder

Aftenposten mener: Et feilslått oppgjør med Faten Mahdi Al-Hussaini

 • Aftenposten Redaksjon

Storhaug bommer stygt når hun gjør sitt ytterste for å stigmatisere Faten fordi hun bærer hijab, «uniformen til islamske fundamentalister», og spottende omtaler henne som «denne nydelige fredsengelen». Foto: HALVOR TJØNN

«Skal vi ta tak i hjernevasken?», spør informasjonsleder Hege Storhaug i det sterkt innvandringskritiske Human Rights Service i et innlegg på egen nettside og på Dagbladet.no.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Utspillet har vakt berettiget oppsikt.

Storhaug går til frontalangrep på 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini og miljøet hun tilhører. Al-Hussaini var en av initiativtagerne til demonstrasjonen mot IS og Profetens Ummah i Oslo mandag og holdt en appell der hun fordømte terror og voldsbruk i islams navn.

Storhaug bommer stygt når hun gjør sitt ytterste for å stigmatisere Al-Hussaini fordi hun bærer hijab

Etterpå er hun blitt hyllet for sin klare tale og sitt mot. Men hun har også fått drapstrusler. «Jeg gleder meg til ISIS [identisk med IS] har deg som et offer og å se deg på dommedagen sammen med de vantro», lød en melding hun fikk på Facebook.

Hele det politiske Norge slår nå ring om Al-Hussaini, men for Storhaug er hun ingen helt. Tvert i mot.

Hun skriver at Al-Hussaini tilhører et trossamfunn med tette bånd til Iran, og at hun er knyttet til en moské som inviterer iransk-utdannede imamer til Norge som forkynner hat mot Vesten. Skal vi tro Storhaug, er Al-Hussaini selv en ekstremist. Storhaug mer enn antyder at Al-Hussaini ikke er styrt av noe ekte fredsengasjement, men av et hat hun som shiamuslim føler for sunnimuslimene i IS.

Et kritisk søkelys mot virksomheten som drives i regi av muslimske menigheter, er viktig. Men å bruke det som et dekke for å hamre løs på en drapstruet 19-åring to dager etter at hun sto frem med et budskap om fred, er feilslått og usmakelig.

Les også:

Les også

- Så lenge vi står sammen, kan de ikke true alle til taushet

Mandagens demonstrasjon var en manifestasjon mot de bestialske terroristene i IS og deres høyrøstede og voldsforherligende sympatisører i Norge. Initiativet ble tatt av unge muslimer som ville mobilisere bredest mulig mot vold og terror som begås i islams navn.

Et hovedmål for en slik demonstrasjon er å synliggjøre Profetens Ummah som en marginal klikk med en pervertert forståelse av islam. Derfor har troende og konservative muslimer ikke bare en plass i demonstrasjonen, det er nettopp dem det er aller viktigst å trekke med og få i tale. Miljøer som er kritiske til og føler seg fremmed for den sterkt sekulariserte livsformen i Norge og resten av Vesten, kan også være de mest sårbare for propagandaen fra voldsorienterte ekstremister som hevder de taler på vegne av islam. I verste fall kan unge, troende muslimer bli tiltrukket av den uforsonlige retorikken som er Profeten Ummahs varemerke.

Derfor bommer Storhaug stygt når hun gjør sitt ytterste for å stigmatisere Al-Hussaini fordi hun bærer hijab, «uniformen til islamske fundamentalister», og spottende omtaler henne som «denne nydelige fredsengelen».

Demonstrasjonen mandag hadde front mot vold, drap og terror. Mener Storhaug at kvinner i hijab ikke har noen plass i en slik front?

Det Storhaug gjør, er å trumfe gjennom sin egen, islam-fordømmende agenda på bekostning av en agenda som handlet om bred mobilisering mot terror på tvers av religiøs tro og politisk overbevisning. En ung, troende muslim står frem på en måte som gjør at hun kan bli en rollemodell for andre ungdommer som til nå har forholdt seg passive til Profeten Ummahs virke. Måten Storhaug møter henne på, gjør det vanskeligere også for andre å bryte tausheten.

Ja, hjernevask bør vi ta tak i, uansett i hvilken form den opptrer og hvem som utsettes for den. Men ikke med utgangspunkt i en 19-åring som nå trues på livet fra krefter hele det norske samfunn ønsker å ta et oppgjør med.

— Hatmeldingene gjør meg sterkere. Se video med Faten Mahdi Al-Hussain.

 1. Les også

  Barna betaler prisen

 2. Les også

  I et hus i Alvdal

 3. Les også

  Minst ti barn fornærmet i stor overgrepssak på Østlandet

 4. Les også

  Takk for meg, skrev hun på Facebook og skulle ta livet sitt

Les mer om

 1. Ledelse
 2. Islam
 3. Terror

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Skal vi virkelig lukke øynene for totalitær ideologi? | Hege Storhaug

 2. DEBATT

  Jeg advarer mot det innbitte hatet mot islam | Helge Simonnnes

 3. KOMMENTAR

  «Hege Storhaug publiserer konspirasjonsnoia og ønsker seg en nyansert hijabdebatt»

 4. KULTUR

  Utafor: En vakker og viktig forestilling mot radikalisering

 5. KOMMENTAR

  Tenk hvis integreringsminister Sylvi Listhaug kunne ta avstand fra Faten-hatet. Det hadde vært noe

 6. A-MAGASINET

  Alle mener noe om hijaben. Vi har spurt 50 norske kvinner hvordan det er å bruke et av vår tids mest kontroversielle plagg.