Leder

Aftenposten mener: Skuffende populisme fra Frp

  • Dagens lederartikkel
    Dagens lederartikkel
Frp leder Siv Jensen ble gjenvalgt til leder av Frp.
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Så var Fremskrittspartiets (Frp) landsmøte over for denne gang. Når hverken stortingsvalg eller kommunevalg står for døren, pleier politiske landsmøter sjelden å være preget av de helt store konfliktene eller politiske vannskillene. Frps landsmøte dette året var for det meste ikke noe unntak.

Blant resolusjonsforslagene var typiske Frp-saker som forenkling av lovverk for snøscooterkjøring, styrking av Forsvaret og unntak for påbud om redningsvest i fritidsbåt.

Siv Jensen ble gjenvalgt som partileder for de neste to årene – til stående applaus. Hun minnet om at politikk også handler om å inngå kompromisser og samarbeide med andre.

Øverst blant resolusjonsforslagene på landsmøtet var «uheldige konsekvenser av avgifter», som det het i saksnotatet. Her var det altså tale om sukkeravgiften, som i statsbudsjettet for 2018 økte med 83 prosent. Avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer økte med 42,3 prosent.

Ikke overraskende ønsker Frp å redusere denne sukkeravgiften, som partiet mener fører til økt grensehandel, og derfor også til tap av arbeidsplasser og statlige inntekter.

Les også

Siv Jensen: – Vi er arbeidernes parti

Langt mer kontroversielt var resolusjonsforslaget om å forby bønnerop i det offentlige rom. Forslaget ble lagt frem av Buskerud Frp, som mente at bønnerop fra moskeer oppleves som sjenerende og upassende for svært mange – dette til tross for at ingen moskeer i norsk offentlighet for tiden praktiserer bønnerop.

Utspillet har vakt særlig oppsikt etter at partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim i et intervju med Vårt Land sa at han «blåser i hva menneskerettsbestemmelser sier i denne saken».

Sist gang Frp foreslo noe slikt, konkluderte Justisdepartementet med at et generelt lovforbud mot bønnerop, trolig er i strid med religionsfriheten slik den er beskrevet i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Det tar seg mildt sagt dårlig ut for et parti som sitter i regjering for femte år på rad å komme med utspill om at man blåser i menneskerettighetene. Utsagn av denne typen er useriøs populisme som ikke hører hjemme i det norske politiske landskapet.

Ikke desto mindre var det skuffende at Frp stemte for dette resolusjonforslaget.

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sa at man ikke kan likebehandle islam og kristendom, ettersom den kristne kulturarven er tusen år gammel i Norge, mens islam kom til landet på 1970-tallet.

– Det er ikke mulig å sammenligne bønnerop med kirkeklokker, sa Amundsen.

Men det er selvsagt mulig. Faktisk er det helt naturlig å sammenligne, ettersom vi har religionsfrihet her i landet. Det burde et regjeringsparti være klar over.

Les mer om

  1. Aftenposten mener
  2. Leder
  3. Fremskrittspartiet (Frp)
  4. Politikk
  5. Siv Jensen
  6. Islam