Leder

Aftenposten mener: Norge og andre land har grunn til å frykte Trumps handelspolitikk

  • LEDERARTIKLENE SKRIVES AV AFTENPOSTENS KOMMENTATORER. GRUPPEN LEDES AV POLITISK REDAKTØR TRINE EILERTSEN.
USAs finansminister, Steven Mnuchin (t.h), og hans tyske kollega, Wolfgang Schauble, ble ikke enige om å motarbeide proteksjonisme

USA liker ikke lenger systemet med felles internasjonale regler for handel, som landet selv har vært med på å skape.

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det internasjonale samarbeidet om organiseringen av verdenshandelen er i trøbbel.

– Vi står fast, vi kom ingen vei.

Det var oppsummeringen fra den tyske finansministeren, Wolfgang Schauble, etter diskusjonen i helgen mellom USA og de 19 største landene i verden, G20, om handelspolitikken.

USA under president Donald Trump liker ikke lenger systemet med felles internasjonale regler for handel, som landet selv, kanskje mer enn andre, har vært med på å skape.

Det er dårlige nyheter, ikke minst for små land som Norge. De er mest avhengig av varebytte med andre land. Internasjonale kjøreregler som også de store landene respekterer, blir da ekstra viktige.

Trump vil ha en kursendring

Erklæringer etter møter i G20 har oftest et rituelt preg. En gjenganger er likevel at landene, tross uenighet om mange enkeltspørsmål, understreker at de vil stå sammen om å arbeide mot proteksjonisme og for et bredt - multilateralt - handelssamarbeid.

Men den amerikanske finansmininsteren, Steven Mnuchin, sa nei til å gjenta dette budskapet. Han var ubøyelig under G20-møtet i Baden-Baden i Tyskland.

USA blokkerte også forsøk på omtale klimaavtalen fra Paris i felleserklæringen fra møtet.

Donald Trump brukte selv en felles pressekonferanse med forbundskansler Angela Merkel i Washington fredag til et angrep på Tysklands overskudd i handelen med USA. Tyskland har hatt flinkere forhandlere, sa Trump.

Når USA har underskudd i handelen med andre land, er forklaringen fra den nye administrasjonen at USA er blitt «lurt» av andre land - gang på gang.

Det faktum at et land som bruker mer enn det produserer, pr. definisjon vil ha underskudd i utenrikshandelen, synes ukjent for den amerikanske presidenten.

Presidenten har stor makt i handelpolitikken

Under valgkampen åpnet Trump for at USA kan komme til å trekke seg ut av Verdens handelsorganisasjon, WTO. WTO sikrer noenlunde forutsigbare rammevilkår for internasjonal handel, inkludert et system for å løse uenighet om hvordan regelverket skal tolkes.

Det er langt fra sikkert at Trump vil gå så langt. Men gjennom grenseskatt og andre ensidige tiltak rettet mot sine handelspartnere kan Trump i praksis undergrave respekten for WTO.

I handelspolitikken har den amerikanske presidenten mer makt enn på de fleste områder, særlig når det gjelder å skrote tidligere inngåtte avtaler. Og knapt på noe annet område har Trump hatt et så grunnfestet syn gjennom flere tiår.

Det er dessverre grunn til bekymring når det gjelder hva som er i vente fra amerikansk side.

Les mer om

  1. WTO
  2. Donald Trump
  3. Internasjonal handel
  4. Tyskland
  5. Norge