Leder

Aftenposten mener: En avtale med Libya løser ikke migrantkrisen

  • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Høysesongen for den illegale emigrantstrømmen over Middelhavet er i gang. Overfylte farkoster drar ut fra kysten av Libya med håp om å nå Italia. Foto: Stig B. Hansen / BYRÅ

Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Høysesongen for den illegale emigrantstrømmen over Middelhavet er i gang. Krisen er uløst, selv om ankomsttallene ikke er like høye som i fjor høst.

Med høysesongen kommer også tragediene. Bare den siste uken har minst 880 mennesker mistet livet i tre havarier, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

Perioden vi er inne i nå, kan være spesielt kritisk. Smuglernettverkene prøver å presse mest mulig penger ut av migrantene før fastemåneden Ramadan begynner 7. juni, ifølge overlevende som har kommet til Sicilia. Under Ramadan synker aktiviteten.

Libya i søkelyset

Som følge av avtalen mellom EU og Tyrkia kommer det nå langt færre over Egeerhavet til de greske øyene. Andre ruter tar seg opp, først og fremst den langt farligere sjøveien fra Libya til Italia.

Dette mønsteret har vært tydelig i mange år. Klemmes det til ved én innfallsport, svulmer trafikken opp gjennom andre. Forflytningene er en trist illustrasjon på hvordan Europa har manglet en samordnet flyktning- og asylpolitikk. Ulik praktisering av regelverket fører til at mange uten krav på beskyttelse prøver å ta seg til Europa.

EU frykter nå at det åpnes en ny rute fra Egypt, men er mest opptatt av situasjonen i Libya. Der kan det nå oppholde seg mange hundre tusen mennesker som vil til Europa. Tysklands forbundskansler Angela Merkel skal presse på for å få en avtale med Libya på linje med avtalen med Tyrkia.

Tyrkia-avtalens svakheter

Tyrkia-avtalen er en suksess i den forstand at den har bidratt sterkt til reduksjonen av flyktningstrømmen østfra til Hellas. Men avtalen synliggjør også noe av kjernen i flyktningkrisen: Europas sviktende evne til å løse et presserende problem gjennom felles politikk og solidarisk deling av byrdene.

EU har tilbudt Tyrkia store pengeoverføringer og gitt løfte om visumfrihet for tyrkiske statsborgere dersom Ankara holder avtalen og tar i mot alle asylsøkere som blir returnert fra Hellas.

Avhengigheten av det egenrådige og uberegnelige tyrkiske regimet er Tyrkia-avtalens store svakhet. Hadde EU-landene stått mer samlet, ville EU vært mindre sårbart og stått sterkere i forhandlingene med tyrkerne.

Et sjansespill av de sjeldne

Dette er det all grunn til å minne om dersom EU nå skal prøve å hamre ut en beslektet avtale med Libya.

Landet har knapt en regjering. Riktignok er en FN-støttet samlingsregjering på plass i Tripoli, men store deler av kystlinjen er ikke under regjeringens kontroll. Å sette sin lit til at denne regjeringen vil kunne oppfylle sin del av en omfattende flyktning- og migrantavtale, vil være et sjansespill av de sjeldne.

Nyhetsmagasinet der Spiegel har fått tilgang til en avtaleskisse mellom EU og Libya som omtaler interneringsleire i Libya som del av løsningen. Menneskerettsorganisasjoner er med rette bekymret for at dette vil være regulære fengsler, slik tilfellet var under tidligere diktator Muammar al-Gadafi. Det vil være uakseptabelt hvis EU returnererer asylsøkere til et land hvor deres grunnleggende menneskerettigheter ikke blir respektert.

Stabilitet er ingen kvikk fiks

Stabilitet i nærområdene og kontroll av yttergrensene er avgjørende dersom visjonen om et grenseløst Europa skal overleve. Men stabilitet er ikke noe som skapes gjennom en flyktning- og utleveringsavtale. EU må heller intensivere arbeidet med å få på plass fungerende returavtaler som flere opprinnelsesland til har motsatt seg. Mange av migrantene som til nå har kommet via Libya, er fra vestafrikanske land og har ikke krav på beskyttelse.

Les også

  1. Tyrkia legger press på EU for å få visumfrie reiser

  2. Slik vil EU ha Libyas hjelp til å stoppe migrantenes ferd til Europa

Les mer om

  1. Middelhavet
  2. Libya
  3. EU
  4. Flyktninger